Hatay Telasemi ve Hücre Anemi Hastalıkları Derneği (HATODER) Başkanı Burhan Kerimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllardaki araştırmalarda, talasemili sayısının ülke genelinde arttığını belirtti.

Türkiye'de hastalık oranının yüzde 2,1, Hatay'da ise yüzde 6,7 olduğunu ifade eden Kerimoğlu, şöyle devam etti:

"Telasemi, ülkemizde ve ilimizde karşımıza çıkan bir sağlık sorunudur. Hatay'da telasemili sayısı 2010. Hemoglobinopati kontrol programına 33 ilde başlanmıştı, bu sayısı 41'e çıkarıldı. Taşıyıcı annenin sağlıklı yumurtası ile babanın spermi dış ortamda döllenip, anneye mikroenjeksiyon yöntemiyle aktarılıyor. Bu sayede sağlıklı bebek dünyaya geliyor. Kemik iliği nakli için de tüp bebek yöntemi deneniyor. Kardeşe uygun doku seçilerek, kök hücre nakline gidilebiliyor."

Uygulamadan yararlanmak için İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Merkezine başvuran 12 aileyi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönlendirdiklerini aktaran Kerimoğlu, "Bu yöntemle gebe kalan ailelerimiz de var. Sivil toplum kuruluşu olarak hasta bireylerin tüp bebek yöntemiyle sağlıklı bebek dünyaya getirmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Telasemi hastasının yıllık ortalama maliyeti 90 bin lira. Tüp bebek yöntemi sayesinde bu sorun da aşılmış oluyor" dedi.