Bayram Kaya ve İlkay Göçmen'in haberindeki iddialara göregüvenlik birimleri, Suriye istihbarat teşkilatı El Muhaberat ile irtibatlı bazı grupların Türkiye'de ses getirecek büyük bir eylem hazırlığında olduğu istihbaratını aldı. Saldırıda kullanılacak aracın Gaziantep'in İslahiye ilçesindeolduğu tespit edildi.

Bunun üzerine Terörle Mücadele ekipleri, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçti. MOBESE kameralarını inceleyerek aracın yerini belirleyen polis, özel bir operasyon düzenledi. Baskında aralarında 1'i Türk, 4'ü Suriyeli 5 kişi kıskıvrak yakalandı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs'ta yaşanan kanlı saldırıda 52 kişi hayatını kaybetti, 100'e yakın kişi de yaralandı. Saldırının ardından eylemi gerçekleştiren kişilere yardım ve yataklık edenlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 17 kişi tespit edildi. Bu kişilere yönelik yapılan operasyonlarda saldırının talimatını veren Nasır Eskiocak'ın da aralarında olduğu 15 kişi gözaltına alındı. Reyhanlı saldırısının ardından Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa başta olmak üzere bölgede önlemleri üst seviyeye çıkaran güvenlik birimleri, muhtemel eylemlere karşı tedbir almaya başladı. Bu kapsamda Suriye'den Türkiye'ye giriş-çıkış yapan araçlarla birlikte şüpheli bazı araç ve sürücüleri yakın takibe alındı. Suriyeli bazı grupların haziran ayında Hatay plakalı Transporter model bir araçla yeni eylem hazırlığında olduğu yönünde emniyete ihbar geldi. Gelen bilgilerin ardından aracın plakasını belirleyen polis, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa Emniyet müdürlüklerine haber verdi. Bu çerçevede şüpheli aracın Gaziantep il sınırları içinde olduğu yönünde bilgilere ulaşıldı.

MOBESE ve güvenlik kameraları üzerinden aracın yerini belirleyen ekipler, 19 Haziran gece saat 02.00 sularında baskın düzenledi. Aracın Türk şoförü M.T.'nin de bulunduğu Suriyeli M.V., H.S., R.S. ve M.S. gözaltına alınarak, İslahiye İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Ayrıca araçta yapılan aramalarda 1 adet nişan dürbünü, 100 kilogram amonyum nitrat, 3 adet çelik boru, 10 adet alüminyum boru, 2 adet 5 litrelik asit, 1 adet termos ve 50 kiloluk toz madde ele geçirildi.

Bu arada zanlıların emniyette çelişkili ifadeler verdiği öğrenildi. R.S. isimli zanlı, ifadesinde bir yıl önce Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine geldiğini, daha sonra ailesini Suriye'den getirerek Hatay'a yerleştirdiğini kaydetti. Şüpheli, ele geçirilen malzemeleri Özgür Suriye Ordusu'na mensup Muhammed el Ahmet'e teslim edeceğini iddia etti. Aracın Türk şoförü M.T. de zanlıların araca yüklediği patlayıcılarla ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını öne sürdü. R.S., ile mazot parası karşılığında anlaştığını belirtti. Araç içerisinde yakalanan Suriyeli H.S. ise araçta bulunan hiç kimseyi tanımadığını öne sürerek, "Ben araca otostopla bindim. Hatta kalp ameliyatı için Hatay'a gidiyordum. Ancak Şanlıurfa'nın daha iyi olacağı yönünde duyumlar aldığım için bu kararımdan vazgeçtim." açıklamasında bulundu. M.V. isimli Suriyeli ise M.T.'nin ikinci şoförlük için yardım talebinde bulunduğunu, kendisinin de kabul ettiğini söyledi. Zanlılar emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. M.S. isimli Suriyeli, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken diğer zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak: ZAMAN