Tarihlerden beri filozoflar ve alimler, Devleti yönetenlerde bulunması gereken özellikler üzerine kafa yormuşlar ve fikir üretmişlerdir. Platon Devlet adlı eserinde Devleti yöneteler “bilge” olsun der. Bilgenin özelliklerini tek tek sıralar. Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig adlı eserinde baştan sona, A’dan Z’ye Devlet yöneticilerine tavsiyelerde bulunur ve özellikle “adil” olmalarını ister. Farabi Medine’tül Fazıla (Erdemli Şehir) adlı kitabında bir idareciden bulunması gereken 12 özelliği sayar ve en başa, “aklı, zekayı ve fazileti” yerleştirir. Nizam’ül Mülk, Siyasetname isimli kitabında, devlet adamlarına yol gösterir ve adaletten, savunmadan ve birlikten bahseder. Bu alimlerin fikirlerinden çıkan sonuç şudur ki, başta Milletvekilleri olmak üzere, Devleti yönetenler, adil, erdemli, bilge ve akıllı olmalıdır.
 
Bu hususta bizler de kafa yormaktayız ve yıllardan beri yönetimde ahlaki değerler ve kamu görevlilerinin uymaları gereken ahlaki davranış ilke ve kurallarını anlatıyoruz. Bu anlattığımız ortamlarda da yukarıdaki hususları ayrıntılı bir şekilde aktarıyoruz.
 
Bu yazımızda, 2015 yılı Ülkemizde Milletvekili Seçim yılı olması ve bu günlerde hızlı bir şekilde seçim sürecine girildiği için ideal bir Milletvekili nasıl olmalıdır? Hangi özellikleri kendi bünyesinde bulundurmalı ve hangi hususları de bünyesinde bulundurmamalıdır? Soruları üzerinde düşünce geliştirdim ve yukarıda isimlerini zikrettiğim filozof ve alimlerin de görüşlerinden istifade ederek, ideal bir milletvekilinin portresinde bulunması gerekenleri ve bulunmaması icap edenleri tek tek sıraladım.
 
Aşağıdaki 16 özelliğin, her biri iki kısımdan oluşuyor. Her maddede, birinci tarafında yer alanlar milletvekilinin portresinde yer almalı, ikinci tarafında yer alanlar ise portrede asla yer almamalıdır.
 
Bu durumda aşağıdaki listeye “ideal bir milletvekili portresi” diyebiliriz:
 
1-Her zaman haklının yanında yer almalıdır, suçlunun değil.
2- Az laf, çok icraat peşinde olmalı, arı gibi çalışmalıdır, ağustos böceği gibi laf ustası olmamalıdır.
3-Her zaman gariban ve ezilmiş halkın yanında olmalı, bazı etkili ve güçlü çevrelerin yanında değil.
4-Güçlü hafızalı olmalı, zayıf hafızalı değil.
5- En küçük ayrıntıyı değerlendirecek bir zekâsı olmalı, basit zekalı değil.
6- Düşündüklerini açıklayabilecek kıvraklıkta bir dile sahip olmalı, düşündüklerini kendine saklamalı değil.
7- Öğretmeyi ve öğrenmeyi sevmeli, ilimden bihaber değil.
8- Çalışmaya, çabalamaya ve diğerkamlığa önem vermeli, yemeye, içmeye ve nefsine düşkünlüğe değil.
9) Doğruluğu ve doğruları sevmeli, yalanı ve yalancıları değil.
10-Yüceliğin ve erdemin peşinde koşmalı, altın ve gümüşün değil.
11- Adaleti sevmeli, zulmü değil. 
12- Hakkını isteyenlere karşı ılımlı, haksızlık isteyenlere karşı ılımlı değil.
13-Asıl hedef rıza-i ilahi olmalı, bir sonraki seçimler değil.
14- Sağlam iradeli, cesur yürekli ve zor günlerin adamı olmalıdır, kolay ve keyifli günlerin adamı değil.
15-Yüreği canlı ve cansız tüm mahlukata sevgi, merhamet ve şefkatle dolu olmalıdır, kin ve husumetle dolu değil.
16-Her zaman “bir idamlık, bir de bayramlık gömleği” yanında olmalı, Alparslan ruhlu, kefeni ile cihad meydanında at sürecek kararlılıkta olmalı, canına düşkün olmamalıdır.
 
Konu üzerinde kafa yoran bir Kardeşiniz olarak bir portre sundum. İsteyen bu yazdıklarımdan ders alır.
 
İnşaallah, yukarıda sayılan erdem ve değerlerle tam mücehhez bir TBMM’ne kavuşuruz. Bu yazdıklarım aynı zamanda “ideal bir TBMM” portresidir, vesselam.