Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce kentte tıbbi atık üreticisi olan sağlık kuruluşlarının tıbbi atık sorumlusu ve temizlik görevlisi personellerine, belediyelerdeki sorumlu personellerine, sterilizasyon tesisi tıbbi atık sorumlusu ve tıbbi atık toplayıcısı ve bertaraf çalışanlarına yönelik “Yerel Tıbbi Atık Eğitim Programı” düzenlendi. Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün konferansa salonunda yapılan eğitim programında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk ve konu ile ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.
Eğitim programında Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Çevre Hizmetleri Şube Müdürü Zehra Arat tarafından yapılan sunum ile tıbbi atıklar hakkında genel bilgiler, sağlık riskleri ve oluşan tıbbi atıkların ünite içinde diğer atıklardan ayrı olarak toplanması, taşınması ve bertarafına yönelik genel bilgiler anlatılarak, yasal yükümlülükler konusunda bilgilendirme yapıldı.
Arat, sağlık kuruluşları; insan sağlığının tedavisi ve gelişimi için hizmet verirken, toplum sağlığını tehdit edebilecek en önemli tehlikeli atıklar arasında yer alan tıbbi atıkları oluşturmakta olduğunu belirtti. Arat, “Tıbbi atıklar, hem içerdikleri maddelerle doğrudan, hem de kemirgenler, haşereler için beslenme ve üreme kaynağı olup, bu canlılar tarafından hastalık taşınması ve bulaştırılması ile dolaylı olarak insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tıbbi atıklarla muhatap olan her canlı risk altındadır. HIV (aıds), Hepatit B ve C gibi ciddi virüs enfeksiyonları, doğrudan veya aracı hayvanlarla bulaşabilen cüzzam, veba, kolera, dizanteri, tüberküloz, kuduz, sıtma gibi hastalıklara neden olmaktadırlar. Tüm bu nedenlerden dolayı, sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıkların, sağlık kuruluşlarının içinde evsel nitelikli atıklardan ayrı olarak toplanması, geçici depolanması, nihai bertaraf alanına taşınması ve nihai bertaraflarının sağlanması gerekli ve zorunludur” dedi.
Eğitim sonrasında tüm taraflarca yaşanan sıkıntılar ve çözümüne yönelik bilgi alışverişinde bulunuldu. Program sonundan katılımcılara Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk tarafından katılım belgeleri verildi.