Iğdır’ın düşman işgalinden kurtarılışının 96. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Belediye Meydanındaki tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından bir konuşma yapan Iğdır Belediye Eş Başkanı Murat Yikit, 96 yıl önce yaşanan ve bütün Iğdır’da yaşayan halkların ortak iradesi ve birlikte mücadelesiyle bugünü bize armağan eden bütün herkesi saygıyla hürmetle andığını söyledi. Yikit, “Burada ismini zikretmeye kalkarsak, elbette ki başta torunu olduğum kişilerden başlamak suretiyle birçoğunun ismini sayabilirim. Ama bunun yanında mutlaka isimsiz kahramanlar da vardır. Bu anlamda bütün herkesi minnetle yad ediyorum. Yüzyıl önce coğrafyada yaşanan olaylara baktığımızda Ortadoğu’da ve Anadolu’da bir paylaşım savaşı vardı. Bu bölgedeki yer üstü ve yeraltı zenginliklerini, bu ülkeye komşu olmayan birçok ülkenin, egemenin ve emperyalizmin gelip de harita üzerinde paylaşımda bulunduğu bir tarihe baktığımızda, o tarih içerisinde birlikte bir birini anlayarak, kabullenerek ve omuz vererek bu cumhuriyetin kurulmasına sebep olan, öncülük yapan bütün halkları burada bir kez daha minnetle anmamız gerekiyor. Aradan yüzyıl geçti, halen Ortadoğu’da paylaşım savaşları devam ediyor. Halen bu coğrafyada kan ve gözyaşı dökülmeye devam ediyor. Bir yüzyıl daha gelecek inşa etmek istiyorsak, bizim bu coğrafyada birlikte hareket etmek dışında hiçbir çözüm yolumuz olmayacaktır. 96 yıl önce yaşanan ruh hamurdu, o ruhun mayası bu bölgede yaşayan Türküyle, Kürdüyle bütün halkların birlikte mücadele azmiydi. Bu gün o mayaya sahip çıkmamız gerekiyor” dedi
Buradaki törenin ardından; Iğdır’ın kurtuluşunda şehit olan Mehmet Çavuş’un anıtına çelenk sunumunun ardından şehitliğe karanfil bırakıldı.
Programa Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Belediye Eş Başkanı Murat Yikit, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, kurum amirleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.