Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer’in ‘2014 Ekonomik Görünüm’ raporuna göre 2015’te temel makro büyüklüklerde gerileyen petrol fiyatlarına uyumlu bir miktar toparlanma olacak; ancak yine de sene dalgalı geçecek.


Şu aşamada büyümenin yüzde 3, enflasyonun yüzde 6,5-7, cari açığın 35 milyar dolar ile milli gelire oranının yüzde 4-5 olacağı tahmin ediliyor.

2015’te büyümenin ufak hanelerde devam etmesi, seçim ile bütçede bozulmanın belirgin hale gelmesi muhtemel.

Faizler de ekonomi için önemli bir alan. Burada indirim için kurun stabil olması gerekiyor. Bu çerçevede Merkez Bankası’nın bir müddet daha temkinli duruşunu devam ettirmesi muhtemel.


YAPISAL REFORM UYARISI

Petrol fiyatlarında gerileme kısa vadede Türkiye’nin lehine olacak gibi ama orta vadede büyüme dinamiklerini tasarruf oranlarını arttırıcı, rekabet ve yatırım ortamınıı kuvvetlendirici yapısal reformlar belirleyecek.


Rapora göre Türkiye, 2014’te yüzde 2,5-3 oranında büyüdü. Cari açığın 45 milyar dolar ile milli gelire oranının yüzde 5,5 olduğu görüldü. Buna ek olarak enflasyon seneyi yüzde 8,2 ile kapatıp yüzde 5 hedefini aştı.

Ayrıca siyasi ortamın durulması, hükümetin yeni reform önlemleri açıklaması, petrol fiyatlarının inmesi yatırımcıların Türkiye algısına olumlu katkı sundu.



2015 için dünyada en çok kaygı duyulan konular büyümenin dengeli, kuvvetli olmaması ve deflasyon korkusu. Rusya ile ilgili siyasi durum ve jeo-siyasi sorunlar da soru işareti.



Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, raporda yer alan veriler ile ilgili şu görüşleri dile getirdi:


“Dünya ekonomisi yeniden tarihi olaylara sahne oluyor. Petrol fiyatının neredeyse yarı yarıya inmesi, petrol ithalatçısı ülkeler ile petrol ihracatçılarının dengesini kökünden sarsıyor. Analistler kısa vadede petrol fiyatının değil eski 100 dolar seviyelerine gelmesini, 70-80 dolar seviyelerini bile güç göreceği kanaatindeler. Son günlerde 40 doların altı seviyeler dahi dillendirilir oldu. Öte yandan ABD ekonomisinden gelen olumlu işaretler, ancak buna karşın Avrupa odaklı deflasyon kokuları ve Japonya’nın parasal genişlemeye devam etmesi doları, Euro ve Yen karşısında güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye gibi ekonomilerde de büyümede de bir yavaşlamanın olduğunu görüyoruz. Dünya ile ilgili riskler ilgi ile takip ediliyor.”