‘’İşi ehline vermek’’

Bu cümlenin anlamı sizce nedir?

Terziye, saç kestirmek mi?

Yoksa, kasaba ameliyat ettirmek mi?

Mesela,

Terzi, çok güzel elbiseleri, keser, biçer, diker.

Kasapta, sorunsuz bir şekilde hayvanı keser.

İşlerinin ehilleridir aslında…

Yalnız, sen onlara, kesimi, biçimi, dikimi, çok güzel diyerek, kendi uzmanlık alanları olmayan işleri kendilerine yap dersen.

Bu şekilde, işi ehline vermiş olmazsın.

Sadece, ehlîne işi vermiş olursun.

Sonuç hüsrandır.

Konuyu sizlere daha iyi anlatabilmek adına,

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(SAV) Mekke-i Mükerreme’yi fetih eylemiş, Kâbe’de ki put ilahlarını bir bir temizlemiş ve Kâbe’nin anahtarlarını Hz. Ali(k.v)’den gidip almasını ve kendisine getirmesini istemiştir.

Kâbe’nin anahtarları o an için Müslüman olmamış ve hala müşrik olan Osman B. Talha’dadır. Hz.Ali(k.v),Peygamberimizin isteği üzerine Osman B. Talha’yı bulur ve Kâbe’nin anahtarlarını geri vermesini ister.

Kâbe’nin anahtarlarının yıllarca kendi soyların da olduğunu ve Kâbe’nin korumalığının kendi sülalesi tarafından yürütüldüğünü, Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu da inanmadığını açıkça söyleyerek Kâbe’nin anahtarlarını vermeyi ret eder.

Hz. Ali (k.v) ısrarlı davranır ve bu isteğin Hz. Muhammed’in emri olduğunu Osman B. Talha’ya hatırlatarak, bu anahtarı her ne şartlarda olursa olsun alacağını söyler. Osman B. Talha’nın bileğini bükerek, anahtarı elinden alır. Canı yanan Talha anahtarı vermek mecburiyetinde kalır. Anahtarı, Osman B. Talha’nın elinde zorla da olsa alan Hz. Ali(k.v), hızlıca Efendimizin yanına gelir ve anahtarı uzatarak efendimize verir.

Peygamber Efendimiz (SAV) anahtarı Hz. Ali’den teslim alır. Anahtarı tekrar geriye Hz. Ali’ye uzatarak, bunları gerisin geriye tekrar teslim etmesini ister. Hz. Ali(k.v) şaşkınlık içerisinde kalır ve Efendimize sorar: “Ey Allah’ın Resulü(SAV)! Biraz önce emrinizle gidip anahtarları alıp getirdim ve size teslim ettim. Şimdi de emrinizle yine aynı şahsa anahtarları götürüp teslim etmemi emrediyorsunuz.” Bunun sebebi hikmeti nedir o zaman?

Ya Ali! Sen anahtarları yolda bana getirirken Cebrail(As.) bana vahiy getirdi.

Muhakkak ki Allah, emanetleri sahibine teslim etmenizi ve insanlar arasında hakemlik yaptığınız zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Muhakkak ki Allah, onunla (bununla) size ne güzel öğüt veriyor. Ve muhakkak ki Allah, en iyi işiten ve en iyi görendir.”(Nisa: 58).

Emaneti ehline vermek sünnettir. Kâbe’nin anahtarları uzun süreden beri Osman B. Talha’nın soyunda idi. Onlar Kâbe’nin nasıl temizleneceğini ona nasıl sahip çıkılacağını çok iyi bilirlerdi. Emanetin ehilleri onlardı. Git ve anahtarları emanet ehli olan Osman B. Talha’ya teslim et buyurdu.

Bunun üzerine Hz. Ali(k.v), Osman B. Talha’yı bulur, önce helallik ister ve sonrada anahtarları ona teslim eder. Bu defa hayret etme sırası Talha’dadır. Anahtarları teslim alan Talha sorar; “Ya Ali! Anahtarları az önce elimden zorla ve canımı acıtarak alan sen değil miydin? Niçin geri getirdin? “der. Hz. Ali (kv) olanları Talha’ya anlatır. Peygamberimize vahiy geldiğini, gelen vahiye göre de anahtarları sana geri gönderdiğini söyler. Osman B. Talha bu olay üzerine Peygamberimize giderek Müslüman olmak istediğini belirtir ve Müslüman olur.

Bizde, işler ehline mi veriliyor?

Bir kez daha kendimizi sorgulayalım.

Karşımızda ki kim olursa olsun; ırk, din, mezhep fark etmeksizin işi ehline verelim.

Sağlıcakla kalın…