ISPARTA (İHA) – Isparta Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü, denetimli serbestlikten yararlanan hükümlerin toplumsal hayata daha çabuk entegre olmasını sağlamak amacıyla Valilik, Belediye ve SDÜ ile işbirliği protokolü imzaladı.
Isparta Adliyesi Kongre Salonu’nda düzenlene işbirliği protokolü törenine Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın,İl Genel Meclisi Başkanı Ail Bolat, Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Çokdinç, Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu ve daire müdürleri katıldı.
Denetimli serbestlik çalışmaları hakkında bilgi veren Isparta Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Ziya Cengiz, AB projesi olan Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu’nda Eğitsel Yaklaşımların Geliştirilmesi kapsamında hükümlü ve madde bağımlılarının rehabilitesini amaçladıklarını söyledi. Cengiz, her geçen gün büyüyen yasa dışı madde kullanımı sorununun daha da büyümemesi için toplum olarak herkesin gayretine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu amaçla da hazırladıkları Sağlıklı Gençlik Bilinçli Aile ve Güvenli Toplum Projesinin kamu kurumlarının desteğiyle başarı sağlayacağına inanıyorum. Bugün de denetimli serbestlik hizmetlerinin geliştirilmesi için işbirliği protokolü imzalıyoruz" dedi.
Madde bağımlısı 700 hükümlüye eğitim veriliyor
Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Çokdinç de, "İngiltere’de bir hakim yılda 10 davaya bakıyormuş. Buradan ne sonuç çıkar. Demek İngilizler hiç uyuşmazlık yaşamıyorlar. Biz ise hep kavga ediyoruz. Hayır durum böyle değil. İngiltere’de de Türkiye’de de uyuşmazlık oranı aynı. Ama İngiltere 100 uyuşmazlıktan 85’ini arabuluculukla çözüyor. Biz İngilizlerden daha fazla suç filan işlemiyoruz. Bilimsel araştırmalar Mozambik’te de, ABD’de de İngiltere’de de Türkiye’de de suç oranlarının hep aynı olduğunu, cezaevine girme oranının da aynı olduğunu gösteriyor. Dünyada suç işleme oranı binde 7. En modern toplumda bu binde 6.5 en vahşi toplumda bin 7.5. Dolayısıyla bizim de bu modern infaz yöntemlerini uygulamamız gerekiyor. Denetimli serbestlik de bunlardan birisi. Bu kurum bin 500 kişiye hizmet veriyor. Eğer denetimli serbestlik olmasıydı bu bin 500 kişi şimdi cezaevindeydi. Bunun yerine daha modern çözüm yöntemleri ortaya koyuyoruz. Çoğu kamusal alana giren hizmetler sınıfında çalıştırılıyor. Devlet bu sayede tasarrufa geçiyor, bu insanlarda farkında olmadan rehabilite oluyorlar. Dolayısıyla her açıdan karlıyız. Topluma bu insanları kazandırmak çok önemli. İşte denetimli serbestlik bunu yapıyor. Şu anda Isparta’da kamusal alanda çalışabilecek bin 500 hükümlümüz var bunların 700’e yakını madde bağımlılığı tedavisi görüyor. Uyuşturucu madde kullanımı her geçen gün artıyor., Dolayısıyla bizlerin önlemi şimdiden alması gerekiyor. Bu insanları topluma kazandırmak için çözüm yolları arıyoruz. Bu insanlara eğitim veriyoruz. Denetimli serbestlik alanındaki mahkumlara, kamusal alanda iş veriyoruz. Tüm bunlar olduğunda ortaya muazzam bir müessese çıkıyor. Burada imzalayacağımız protokolle, Belediye, Üniversite gibi kurumlarla çalışmak istiyoruz. Bu protokol kapsamında denetimli serbestlik uygulamalarını artırmak istiyoruz" diye konuştu.
“4 bin aile ızdırap çekiyor”
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da, özellikle Isparta’da madde bağımlılığıyla mücadele konusunda Belediye olarak bazı adımları attıklarını kaydederek, "Madde bağımlılığı sorunu katlanarak büyüyor. Aileler büyük ızdırap içindeler. Biz madde bağımlıların aileleriyle görüştük. Onların çektiği ızıdırapları gördük. Aileler çocuğunun ihtiyacı olan o maddeyi almak için Antalya’ya gidiyorlar. Korkunç bir sıkıntı içindeler. Bu konuyla ilgili çok önemli kurumlarımız maalesef Türkiye’de yok. Birkaç kurum varsa da tedavi imkanları çok pahalı. O aileleri dinlediğimizde çok üzüldük. Isparta’da madde bağımlısı en az 4 bin kişi. 4 bin aile ızdırap çekiyor. Bu nedenle bir rehabilitasyon merkezi yapmak için geniş bir arazi bulduk. Hatta taslak projelerini hazırladık. Bu merkez için kurumların da desteğini almak istiyoruz" ifadesinde bulundu.
“Tedbiri önceden almak gerekiyor”
Isparta Valisi Şehmus Günaydın da, asıl olanın sorunları başlangıcında çözmek olduğunu belirterek, "Her şeye rağmen değişik nedenlerle çözemediğimiz sorunlar karşısında cezaevine düşmüş, mahkumların da topluma faydalı hale getirilmeleri için Adalet Bakanlığımız son yıllarda çalışmalar yapıyor. İşte bunlardan biri de denetimli serbestlik. Bu yeni yeni toplamda anlaşılmaya başlandı. Bunun değeri yeni kavranmaya başlandı. Bunun daha geliştirilmesi ve daha iyi noktaya taşınması için de gerek Adalet Bakanlığımız gerekse diğer kurumlarımız son zamanlarda verimli çalışmalar yapıyor. Bir mahkumun topluma daha faydalı hale getirilmesi için, üretime katkı sağlaması için, sosyal yönden kendini geliştirmesi için bu çalışmalar çok önemli. Bu nedenle bu çalışmaları önemsiyoruz. Önemli olan sorunları ortaya çıkmadan önlemek. Eğer önceden tedbirler alınırsa bu bize hem ekonomik hem sosyal anlamda katkı sağlıyor. Madde bağımlığıyla mücadele konusunda toplum üzerimize düşeni yapmadığımız için bir çok dramatik olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. İşte öğrencilerimizin, evlatlarımızın, ailelerimizin yaşadığı sorunlar ortada. Önemli olan bu mücadeleye baştan sıkı ve bilinçli şekilde yapmak okullara gidiyor. Geçen gün ziyaret ettiğim bir okulun kapısında öğrenciler kapıdan giriyor okul önünde sigara içen yetişkin insanlar gördüm. Bu çocuklar okula girerken okul önünde sigara için yetişkinleri gördüğünde ne yapacak ona özenecek. Bundan etkilenmemesi mümkün mü? Okulda çalışan öğretmen veya kimse okulun önünde ona sigara içirtmemek lazım. İşte çözüm burada başlıyor" dedi.
Konuşmaların ardından Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.