Dannieh Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 15 Temmuz gecesiyle ilgili taziye ziyaretlerini kabul eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.
15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinden bu yana meydanları boş bırakmayan Zeytinburnululara bir destek de Dannieh Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’ndan (UCLG-MEWA) geldi. Zeytinburnu Belediyesi’ni ziyaret eden Dannieh Belediyeler Birliği ve UCLG-MEWA heyeti, demokrasi mücadelesinde Türkiye’nin yanında olduklarının mesajını verdi.
Zeytinburnu Belediyesi Yeni Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen ziyarete; Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Eş Başkanı Mohamed Saadieh, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmed Duman, Randa Alsabbagh UCLG-MEWA personeli, Mohamed Hosen Almahlı UCLG-MEWA personeli, Trablusşam Belediye meclis üyesi Halid Tedmuri, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak ve TDBB Dış İlişkiler Uzmanı Tuğba Ekşi katıldı.
"Onur meydanları"
Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Mohamed Saadieh yaptığı konuşmada, "Demokrasi meydanları bizim için onur meydanlarıdır. Türkiye bizim için herhangi bir ülke değildir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı korumak aslında dünyadaki Müslümanları korumak anlamına geliyor. Bu nedenle biz her türlü destekle sizlerin yanında olmaya gayret edeceğiz.  Aynı zamanda UCLG-MEWA da bu demokrasi mücadelesinde daima Türkiye’nin yanında oldu. UCLG-MEWA yetkilileri sağ olsun bu zorlu süreçte bize sürekli bilgiler aktarıp konuyla ilgili gelişmelerden haberdar olmamızı sağladı" dedi.
"Cumhurbaşkanı’nın yaptığı çağrıya sadece Türkiye kulak vermedi"
Arap halkının da nabzını aktarmak istediğini belirten Saadieh, "15 Temmuz gecesi olayları TRT Arapça’dan takip ettik. Türkiye’nin başına bir şey gelmesi durumunda hepimiz kendimizi siper etmeye hazırdık. Gerekirse buraya gelip darbe girişimini birlikte püskürtürdük. Türk halkının şunu bilmesini isteriz ki 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı çağrıya sadece Türkiye kulak vermedi. Dannieh bölgesindeki halkımız da o gece sokaklara döküldü. Bizim ülkemizde tanklar yoktu ama biz Sayın Cumhurbaşkanı’nın çağrısını tüm İslam alemine yapılmış bir çağrı olarak kabul ettik ve sokaklara çıkıp Türkiye için sloganlar attık. Lübnan’daki Sünni’ler olarak Taksim’dekiler gibi düşünüyoruz, biz de Kur’an-ı Kerim’e ve sünnete bağlıyız. Sizin derdiniz bizim de derdimizdir. Biz Allah rızası için hareket edersek zaferin bizim olacağına inanıyorum" ifadelerini kaydetti.
Dost ülkeler olarak bu tür günlerde İslam aleminin birbirine destek olması gerektiğinin altını çizen Saadieh, Türkiye’nin göstermiş olduğu ekonomik yükselişin diğer ülkeleri rahatsız ettiğini ve bu yükselişin önüne geçmek için dış güçlerin her türlü oyunları oynayacaklarını ifade ederek, "Darbe teşebbüsü de o oyunlardan biriydi" diye konuştu.
"UCLG-MEWA tüm dünyada yerel demokrasiyi temsil etmeli"
Lübnan’da birçok UCLG-MEWA üyesi belediyelerin bulunduğunu belirten Saadieh, "UCLG-MEWA’nın sadece yerel yönetimler alanında değil tüm dünyada yerel demokrasiyi temsil etmesi için bir lobi oluşturulmalı. Lübnan’da birçok UCLG-MEWA üyesi belediye var. UCLG-MEWA aracılığıyla TDBB’yi de bu belediyelerle bir araya getirebiliriz. UCLG-MEWA öncülüğünde ve koordinasyonluğunda bunu acilen yapmamız gerekiyor. Ayrıca TDBB’nin kullandığı dillerden birinin de Arapça olması Orta Doğu’daki tüm belediyeler için yarar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
TDBB ve UCLG-MEWA ile ortak çalışmaların daha fazla arttırılması gerektiğini belirten Saadieh, "Türkiye ile iş birliğimizin önemi bugünlerde daha da arttı. Bugün sizde darbe yapmaya çalıştılar yarın başka bir Müslüman ülkesinde bunu deneyeceklerdir. Bu sebeple işbirliğimizi daha fazla arttırmamız gerekiyor" dedi.
"15 Temmuz’dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"
Kendilerini taziye ziyaretine gelen ve 15 Temmuz’dan bu yana Türkiye’den desteğini esirgemeyen Dannie Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’na (UCLG-MEWA) teşekkür eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, darbe teşebbüsünün Türkiye’nin önünü açan bir hadiseye dönüştüğünü söyledi.
Başkan Aydın şu ifadeleri kaydetti:
"15 Temmuz’dan sonra ne Türkiye’de ne de bölge ülkelerde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Artık geleceğe çok daha umutla bakıyoruz. 15 Temmuz sadece ülkemiz için değil bölgemizdeki diğer ülkeler için de çok önemli bir geceydi. Çünkü yapılanlar sıradan işler değildi. Halkımızın mermilere, uçağa, topa, tanka silahsız bir şekilde korkusuzca karşı koyması insanüstü bir durumdu. Türkiye’de insanlar demokrasiye, milli iradeye kısacası kendi ülkelerine sahip çıktı. Fakat o gece Türkiye’de enterasan bir durum daha yaşandı. Farklı görüşlere mensup insanlar o gece bir araya geldi. Bir ülkede insanların birlik ve beraberlik içersinde hareket ettiği takdirde ne büyük başarılara imza atabileceklerinin en güzel örneğini sergilediler. Tüm bunlardan yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki hem dünyada hem bölgemizde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak."
"O gece halkımız ölüm korkusunu öldürmüştü"
Türkiye’de yaşıyor olmanın ve bu ülkenin bir bireyi olmanın onurunu yaşadığını ifade eden Aydın, "Türkiye’nin tek bir derdi var. Ne ülkemizde ne de dünyanın herhangi bir ülkesinde baskı ve zulüm olmasın. Bizim kendimize düşman olarak bellediğimiz hiçbir ülke yok. Dünyada güzelliğin, barışın, adaletin ve sevginin hakim olması için uğraşıyoruz. 15 Temmuz gecesi kimin ne olduğu ortaya çıktı. Gerçek demokratların, gerçek insan hakları savunucusunun hangi ülkeler olduğu çok açık ve net bir şekilde ortaya çıktı. Özetle bir acı yaşadık ama bizim için güzel oldu. Acımızı paylaşamaya geldiniz ama aynı zamanda bizler şu an bayram da yapıyoruz. Allah’ın izni ve milletimizin de desteğiyle Türkiye’de her şey geçmişten daha güzel olacak ve inanıyorum ki bölgemizdeki diğer ülkeler de bu olumlu gelişmeleri bizimle birlikte yaşayacak" dedi.
"Kardeşler bu zamanda belli olur" diyen Aydın, kendilerini desteklemek için taziye ziyaretine gelen Dannieh Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’na (UCLG-MEWA) ve Eş Başkan Mohamed Saadieh’e bir kez daha teşekkür etti.
"İslam dünyası şu an bölük pörçük durumda"
Toplantıda İslam dünyasının bölük pörçük bir durumda olduğunu ifade eden UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmed Duman, konuyla ilgili duyduğu hassasiyeti şu sözlerle ifade etti:
"UCLG-MEWA olarak birlikleri bir araya getirmeyi başardık ve daima üzerimize düşen görevi yerine getirip koordineli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmalar sayesinde insan ve mali kaynakların daha verimli olması için uğraş verdik. Mümkün olduğunca dışarıya da açıldık ve UCLG-MEWA’nın uluslararası görünümünü korumaya çalıştık. Ne yazık ki İslam dünyası şu an bölük pörçük durumda, birlik yok. Bizi bölüp parçalamışlar, birlikte çalışamıyoruz. Sonra dönüp bize ‘siz güçsüzsünüz, küçüksünüz’ diyorlar. Bu sebeple onların bu hain tuzaklarına karşı koymak için birlik olmamız lazım. Ben hep bunu söylüyorum biz kişileri zengin etme derdinde değiliz, biz toplumların gelişmesinden yanayız. Dünya yerel yönetimler birliği düzeyinde bir birlik kurup merkezini de İstanbul yapmamız lazım. Bu yapıda bir teşkilatlanma izlemek ve bunun diplomatik statüde bir kurum olması için uğraş vermeliyiz. Ancak bu şekilde daha güçlü ve daha verimli olunacağını düşünüyorum."
Türk belediyelerin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Trablusşam Belediye Meclis Üyesi Halid Tedmuri ise, "Arap belediyeleri olarak Türkiye’deki belediyelerin tecrübelerinden yaralanmayı çok istiyoruz. Niyetimiz aramızdaki işbirliğini artırarak Türkiye ile olan kardeşliğimizin pekişmesine katkı sağlamaktır" dedi.
"Dost kara günde belli olur"
Dostlukların bugünlerde belli olduğunu ifade eden TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, "Biz sizlerin bizlere olan güveninden, desteğinden emindik fakat yaşayarak görmek daha da teşvik edici oldu. Dost kara günde belli olur.  Bugünlerde dostlukların ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlamış olduk. Biz Müslüman ülkelerin dualarıyla, destekleriyle bu kötü günleri de atlattık. İnşallah gelecek günlerde kendi ağırlıklarından, tasalarından kurtulmuş olarak yoluna devam eden bir ülke olacağız. Türkiye bu yükleri taşıyabilecek güçte ki Allah bize bu yükü verdi. Allah kimseye taşıyamayacağı yükü vermez. Böyle sıra dışı dönemler yaşayınca işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Ben UCLG-MEWA heyetine ve TDBB’ye yapmış oldukları taziye ziyaretinden dolayı çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.