Çekmeköy Belediyesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında Türklerin 2 bin 500 yıllık zeka ve strateji oyunu Mangala turnuvası başlattı.
Çekmeköy Belediyesi, ilk ve ortaokullarda eğitim gören öğrenciler için Mangala turnuvası başlattı. Turgut Özal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda turnuva öncesi öğrencilere 2 bin 500 yıllık Mangala oyunu hakkında bilgi verildi. Kültür merkezinde bir araya gelen ilkokul ve ortaokul öğrencilerine, Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Mangala oyunu hakkında bilgi verdi. Programda öğrencilere Mangala oyunun tarihi hakkında film izletildi. Filmin ardından öğrencilere öğretmenler eşliğinde Mangala oyununu nasıl oynandığı gösterildi.
"Mangala, 2 bin 500 yıllık zeka ve strateji oyunu"
Mangala oyunu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Abdulvahap Kara, "Mangala Türklerin 2 bin 500 yıllık zeka ve strateji oyunudur. Hun’larda, Göktürk’lerde oynanmış, günümüze kadar gelmiş, bugün Orta Asya’da bağımsızlıktan sonra çok yoğun bir şekilde oynanıyor. Türkiye’de de son yıllarda yaygınlık kazandı. 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararla zeka oyunları seçmeli dersinde Mangala oyunu girmiştir. 4 seneden beri okullarımızda öğretilmektedir" dedi.
İlkokul öğrencisi Deniz Civelek, "Mangala 48 taşlı 12 kuyulu oynan bir oyun. Her kuyuya 4 tane taşı gezdiriyorsun. O taşları kendi bölgende gezdirmeye çalışıyorsun. Mangalayı arkadaşlarımla beraber oynayacağım" şeklinde konuştu.