İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi yine bir “ilk”e imza attı. Artık birçok hastalık dans ile tedavi edilebilecek.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri hastalıkların tedavisinde kullanılan fizyoterapi hareketlerini, hastalar için daha cazip hale getirmek için dans figürlerinin içinde kullandılar. Türkiye’de ilk defa yapılan bu tedavi yöntemi için ayrıca öğrenciler her hastalığa uygun dans ve müzik belirleyip gruplar oluşturup birbirleriyle yarıştılar.
2.sınıf öğrencilerinin Dans Terapi dersi kapsamında düzenlediği 1. Dans Terapi Yarışması Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 10-15 kişilik öğrenci gruplarından oluşan dans grupları Down Sendromu, Multipl Skleroz, Parkinson, Otizm, Juvenil İdiopatik Artrit, sağlıklı çocuklar, yaşlılar ve farkındalık için hazırladıkları farklı dans türlerini içeren koreografileri fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerinin beğenisine sundular. Dekan Prof. Dr. Ahmet Akgül başkanlığındaki jüri üyelerinin ve eş zamanlı tüm öğrencilerin “online” olarak katıldığı oy verme işlemi sonucu “Genç Fizyoterapistler” adlı grup birinci olurken, Multipl Skeroz tanılı hastalar için hazırladıkları koreografi ile “Chorophobia” grubu ikinci, 65 yaş üstü bireyleri hedef grup olarak seçen “Sabif Old Boys” adlı grup ise üçüncü oldu.
Dekan Akgül “1.Dans Terapi Yarışması’nda fizyoterapi ve rehabilitasyonda sık kullanılan egzersizleri müzikle birleştirerek farkındalık yaratmayı hedeflediklerini” söylerken, 1.Dans Terapi Yarışması’nın açılış konuşmasını yapan Öğretim Görevlisi S.Nilay Arman, “ Bu yıl ilk kez lisans programımızda yer alan Dans Terapi dersimizde fizyoterapi ve rehabilitasyonun temeli olan egzersizi müziğin ahengi ile birleştirerek farklı hedef grupları için koreografiler hazırlamayı hedefledik. Amacımız, fizyoterapistin yaratıcı gücünü kullanarak her hastalık grubuna özgü problemlere yönelik egzersizleri müziğin ritmine uyarlayarak biyopsikosoyal kazançlar elde etmek ve farkındalık yaratmaktı. ” diyerek Türkiye’de ilk kez düzenlenen 1. Dans Terapi Yarışması’ndan bahsetti.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül’ün dereceye giren öğrencilere ödüllerini ve takdirlerini sunmasının ardından 1. Dans Terapi Yarışması sona erdi.
1. Dans Terapi Yarışması’nı hazırlayan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 2.sınıf öğrencileri Dans Terapi dersinin farkındalık yaratmanın yanı sıra özgüven, otonomi, sosyalleşme, birlik ve beraberlik bilincini arttırma konusunda da öğrencilere önemli katkıları olduğunu bu nedenle Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında Dans Terapi öğrenci kulübünü kurmayı hedeflediklerini dile getirdiler.