Vücudun her bölgesinde oluşabilen ama çoğunlukla dudakların dış yüzeyinde ve burun kenarında ortaya çıkan halk arasında uçuk olarak bilinen lezyonların cilt sorunu olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, uçuğa kesinlikle el sürmemesi gerektiğini söyledi.
Dudak uçuğu çıkmadan önce ağız çevresinde ya da dudakta batma, yanma gibi şikayetlerin meydana geldiği ifade eden Uzm. Dr. Ertek kaşınma, sızlama ve yanma gibi diğer şikayetlerin de 24 saat içinde kendini göstermeye başladığını dile getirdi.
Dermatec Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, "Uçuk virüsü, vücuda girip bir kere iltihap oluşturduktan sonra o bölgede var olan sinir düğümüne girer ve yerleşir. Özellikle vücudun zayıf olduğu anları yakalayarak o zaman çoğalarak yeniden var olur. Uçuk virüsü, depresyon, stres, kabus görme gibi durumlarda ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi zayıfladığında, kadınların adet dönemlerinde, dudak çevresine çarpma, vurma, ısırma gibi deri bütünlüğü bozulduğunda, uyku bozukluklarında, yorgunluk olduğunda, çok fazla güneş ışığına ve zarar verici UV ışınlara maruz kalındığında, vücutta bir enfeksiyon oluştuğunda uçuk virüsü aktifleşebilir. Ayrıca anemi hastalıklarında bu cilt sorunu oldukça sık görülür." diye konuştu.
"Uçuk virüsü bulaşıcıdır"
Uçuk virüsünün bulaşıcı olduğunu söyleyen Ertek, "Bu nedenle uçuğu olan kişiler kişisel eşyalarını başka kişilerle paylaşmamalıdır. Öpüşmekten ve uçuk olan bölgeye dokunmaktan da uzak durmalılardır. Uçuğu olan ve makyaj uygulayan bayanlar makyaj yaparken ya da makyajlarını çıkarırken çok dikkatli olmalılar, kesinlikle uçuğa el sürmemeli. Uçuk tedavisinde bu virüsün tekrar etmesine sebep olan durum oldukça önemlidir. Bu sebeple tedavisi için mutlaka bir dermatoloji uzmanına görünmelidir." ifadelerini kullandı.