Dünyanın 15 farklı ülkesinden 33 şair, 2’nci Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nde biraraya geliyor. 9-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak festival ile ilgili bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Üsküdar’a şiir yakışıyor, sanat yakışıyor" dedi.
Dünyanın 15 farklı ülkesinden gelen 33 şair, Üsküdar Belediyesi’nin düzenlediği 2’nci Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nde buluşuyor. Türkiye’den 17 ve dünyadan 16 şairin katılımıyla gerçekleşecek olan etkinlik, 9-16 Nisan tarihleri arasında Üsküdar’ın farklı mekanlarında şiirseverlere açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek. Açılışı 9 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de Bağlarbaşı Kültür Sanat Merkezi’nin Boğaziçi Salonu’nda yapılacak olan festivale; Türkiye, Arjantin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Arnavutluk, Ürdün, Kuzey İrlanda, ABD, Fas, Güney Afrika, İzlanda, Makedonya, Macaristan, İngiltere ve Jamaika’dan şairler katılacak.
2’nci Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nin basın toplantısı Nevmekan’da gerçekleştirildi. Basın toplantısında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen festival hakkında açıklamalarda bulundu.
"ÜSKÜDAR’A ŞİİR YAKIŞIYOR"
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, festivalin içeriği hakkında bilgi vererek, “Festivalimizin açılış gecesi ve kapanış gecesi ayrıca konserlerimiz olacak. Böyle güzel bir festivali dolu dolu bir festivali inşallah başta bütün Üsküdarlılar, bütün İstanbullular, Türkiye’nin değişik vilayetlerinde, dünyanın değişik coğrafyalarında şiir severleri bu bir hafta boyunca Üsküdar’da ağırlamanın mutluluğunu inşallah hep birlikte yaşayacağız. Üsküdar’a şiir yakışıyor, sanat yakışıyor, Üsküdar hem bir şiir şehir, hem bir sanat şehir, hem de Üsküdar değil İstanbul’un bize göre dünyanın bu tür faaliyetlerin en çok yakıştığı ve en çok yapılması gereken şehirdir” dedi.
DÜNYACA ÜNLÜ ŞAİRLER BU FESTİVALDE
Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Festival’de ilk şiir okumasını Arap edebiyatının en etkili yeni yazarlarından Ürdünlü Hisham Bustani yapacak. Festivalin açılış akşamında Hisham Bustani’nin performansının ardından Suriye halk devrimine avukat, aktivist ve şair kimliğiyle destek veren Ammar Rajab Tabbab, Birleşik Arap Emirlikleri’nin modernist en güçlü şairlerinden biri kabul edilen şair-yönetmen Nucûm el-Gânim, Stalinist rejim döneminde ailesinin muhalefetinden ötürü çocukluğunu ev hapsinde geçirmek zorunda kalan ve Sovyet dönemi sonrası Arnavutluk şiirinin en özgün ve güçlü seslerinden biri kabul edilen Luljeta Lleshanaku, Seamus Heaney’nin övgüyle bahsettiği ve İngiltere’nin en prestijli yayınevi Faber & Faber tarafından da eseri yayımlanan Kuzey İrlandalı şair Nick Laird, aile içi şiddet mağdurları konusunda hassasiyeti ile de bilinen Macar şair Janos Csepregi ve Türkiye’den Mustafa Muharrem, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, Baki Ayhan T., Eren Safi, Adem Turan, Sıddık Dünyaca ünlü Rastafaryan reggae şairi Mutabaruka İstanbul’da  1952 yılında Jamaika’da dünyaya gelen Kingston’lı Mutabaruka festivalin renkli isimlerinden. 8 yaşında babasını kaybeden Mutabaruka, Potosi Tepesi’nde kendi elleriyle yaptığı evde ailesiyle yaşıyor. 30 yıldan fazladır sanatla iç içe olan Mutabaruka edebiyatın yanında kendi grubuyla birlikte Jamaika’nın sevilen müziği reggae yapıyor. National Centre for Youth Development (NCYD) ve Mandeville Rotarakt Kulübü tarafından onurlandırılan şair Amerika, İngiltere ve Jamaika’da akademik düzeyde ders veriyor. Sanatçının Ele aldığı konular arasında cinsiyetçilik, politika, ayrımcılık, yoksulluk, ırk ve özellikle de din önemli bir yer tutuyor.
Festival programı farklı mekanlarda birleşerek devam edecek. Festival’de 10 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Nevmekan’da, saat 20.00’de ise Validebağ Korusu’nda şiir okuması yapılacak.