Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nün ISO 14072 standardının yerel yönetimlerdeki ilk uygulayıcısı olan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, dünyada 50’den fazla ülkede gerçekleştirilen ’Smart Metropoles-Akıllı Şehirler’ konferansının Türkiye’deki ilk organizasyonuna konuşmacı olarak katıldı.
2000 yılından bu yana dünyada 50’den fazla ülkede yapılmakta olan The Sustainable Built Environment Conference Series çerçevesinde düzenlenen SBE16 ISTANBUL Konferansı, 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk defa düzenlenen konferansın ana teması ’Akıllı Metropoller-Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler’ olarak belirlendi. Türkiye’de ilk kez Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından organize edilen konferansta, Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nün ISO 14072 standardının yerel yönetimlerdeki ilk uygulayıcısı olan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da sunum yaptı.
Birleşmiş Milletler Standardını uygulayan ilk belediye; Tuzla Belediyesi
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkan ve devam eden çevre kirliliğinin etkileri üzerine fikirlerini paylaştı. Küresel ısınma ve küresel iklim değişikliğinin ekolojik dengenin bozulması ve kuraklık gibi sonuçlarına, yıllara yayılan resmi verilerle dikkat çeken Başkan Yazıcı, yaşam döngüsü analizinin ölçümünün büyük önem taşıdığını vurguladı.
Başkan Yazıcı, "Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü, yeni yayınlanan ISO 14072 Kurumsal Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ISO 14072 standardını seçili kurum ve firmalar ile uygulayarak tüm dünyaya yaymak istemektedir. Dünyada bu projeyi hayata geçiren ilk belediye olmaktan gurur duyuyoruz. Tuzla Belediyesinin her bir hizmet birimi başına küresel ısınma potansiyeli (karbon ayak izi), ozon tabakası incelme potansiyeli, fotokimyasal oksidasyon potansiyeli, asidifikasyon potansiyeli, ötrofikasyon potansiyeli, kaynak tüketim potansiyeli, toplam enerji tüketimi (enerji ayak izi) ve su tüketimi (su ayak izi) gibi çevresel etki göstergelerini hesaplıyoruz. Tuzla Belediyesinin hizmetinde kullandığı su, enerji, hammadde ve ulaşım gibi girdilerin, emisyon ve atık olarak çıktısını ölçüyoruz" dedi.
Önleyici, geliştirici ve bilinçlendirici hizmetler
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, çevresel etki göstergeleri ile ortaya çıkan durumun 2 aşamalı bir uygulama süreci olduğunu söyledi. İlk adımda Tuzla Belediyesi’nin tüm çevresel etkilerini en kapsamlı şekilde göreceklerini, sorunların tespit edileceğini, tedarik ve hizmet zincirinde uygulamaları standartlara göre yapacaklarını belirten Başkan Yazıcı, "Çevresel etkilerimizi ölçmek, takip etmek ve azaltmak için hedefler koyuyoruz. Belediye olarak iklim risk ve hassasiyetlerimizi değerlendiriyoruz. İklim değişikliği eylem planına hazırlık yapıyoruz" dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sürecin son ve sürekli adımında yapmayı planladıklarını ise şu şekilde açıkladı:
"En fazla enerji tüketen ve karbon salınımı bırakan ilçe olduğumuzu düşündüğümüz için; ilçemizde bulunan 5 Organize Sanayi Bölgesi, tersaneler ve diğer firmalar ile işbirliğinde bulunarak bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Kendi yaptığımız binalarda çevresel etkiyi azaltmak için azami dikkat göstereceğiz. İlçemizde yeni yapılacak ya da kentsel dönüşüme girecek binalarda çevresel etkileri azaltma adına kanunlar çıkarılana kadar önerilerde bulunacağız. Gelişmekte olan ülkelerdeki diğer belediyeler için örnek oluşturarak deneyimlerimizi paylaşacağız" şeklinde konuştu.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sürece aktif olarak katılarak ilçe halkına yüksek yaşam kalitesi sunmanın nihai hedef olduğunu söyledi.