Bağcılar Belediyesi’nin, Almanya’nın Hamm Büyükşehir Belediyesi ile Hamm şehrinde düzenlediği İftar Programı gurbetçilerin yanı sıra farklı din ve dilden insanları aynı sofrada buluşturdu.

Bağcılar Belediyesi ile Almanya’nın Hamm Büyükşehir Belediyesi, bu Ramazan ayında da yine Gönül Sofrası kurdu. Hamm şehrindeki Başkent Düğün Salonu’nda kurulan iftar sofrasında buluşan davetliler insanlığın bir an önce barış ve huzura kavuşması için dua ettiler. İftar programında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar’da kurdukları gönül sofralarını Almanya’ya taşıdıklarını belirterek, “Bu vesileyle her yıl Ramazan ayında farklı dinden ve inançtan insanlarla gönül dostlarıyla bir araya geliyoruz” dedi. İslam’ın Hamm şehrinin bir parçası olduğunu belirten Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Petermann ise Ramazan’ın güzel yaşanması için katkı sağladıklarını söyledi.

“İslamiyet dostluk ve kardeşliği emrediyor”

Kardeş belediyeler ile birlikte Ramazan ayında gönül sofraları ve kültür köprüleri kurduklarını belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Hamm Büyükşehir Belediyemiz ile de bunun güzel örneğini ortaya sergiliyoruz. Memleketlerinden uzakta yaşayan gurbetçilerimiz ile aynı sofrada buluşuyoruz.’’ dedi. İftar sofrasında farklı dinden ve inançtan insanları ağırladıklarının da altını çizen Çağırıcı, ‘Bize ev sahipliği yapan Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Peterman’a teşekkür ediyorum” dedi. Hz. Mevlana’nın, ‘aynı dili konuşanların değil aynı duyguyu paylaşanların anlaştığı’ sözünü hatırlatan Çağırıcı, iftar sofrasında güzel dostluk ve kardeşliği yaşattıklarını ifade etti. Çağırıcı, “İnşallah bu dostluk tüm insanlığa yayılır ve dünyadaki zulümler son bulur” dedi.

“Mültecilerin uyum sağlaması için çalışıyoruz”

İslam’ın Hamm şehrinin bir parçası olduğunun altını çizen Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Petermann ise Ramazan’ın güzel yaşanması için katkı sağladıklarını söyledi. Belediye Başkanı olduğu müddetçe iftar programları düzenlenmesine katkı sağlayacaklarını ifade eden Petermann, ‘’Burada sadece Türk kökenli Müslümanlar yok. Diğer Müslüman ülkelerinden de Müslümanlar var. Bu hoşgörü Hamm için bir şanstır. Bizim tek ortak noktamız. Allah’a inanmak ve iman etmektir” dedi. Petermann, 18 yıldır belediye başkanlığını yürüttüğünü de hatırlatarak, kardeşlik ve dostluğu sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.

“Dostluk ve kardeşlik yaşatılıyor”

Türkiye’nin Essen Başkonsolos Vekili Ahmet Davas ise kardeş belediyeler olarak örnek çalışmalara imza atan Başkan Çağrıcı ile Petermann’a teşekkür etti. Davas, “Düzenlenen iftar programları Türk ve Alman dostluğuna katkı sunuyor. Geleneksel hale gelen iftarlar, hoşgörü, dostluk ve birlikte yaşama arzusunun en güzel örnekleri arasında yer alıyor” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından ezanın okunmasıyla birlikte oruçlar açıldı. Davetliler, iftar sonrası yapılan duaya birlikte ‘amin’ dedi. Programda ayrıca Neva Grubu da ilahiler seslendirdi. İftar programına AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, SPD Eyalet Milletvekili Marc Herter, Hamm Belediyesi Uyum Dairesi Başkanı Wolfgang Müller, Hamm Uyum Meclisi Başkanı İsmail Erkul Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD ) Genel Sekreteri Bülent Bilgi, UETD Disiplin Kurulu Başkanı Dursun Döngel, Essen Din Hizmetleri Ataşesi Suat Okuyan’ın yanı sıra çok sayıda STK yöneticisi ile davetliler katıldı.