Kadıköy Belediyesi geçen yıl başladığı Karikatür Evi projesini tamamladı. Kadıköy Hasanpaşa’da açılan Karikatür Evi’nin açılış törenine vatandaşların ilgisi yoğun oldu.
Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlayıp hayata geçirdiği Karikatür Evi, kullanıma açıldı. 2 Ekim tarihine kadar içerisinde etkinliklerin gerçekleşeceği Karikatür Günleri açılış töreniyle birlikte başladı. Açılışa vatandaşların ilgisi yoğun olurken, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ünlü oyuncu Müjdat Gezen ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını Başkan Nuhoğlu yaparken, konuşmalar sonrası Karikatür Evi’nde bulunan Usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin yer aldığı “Ustaların Çizgileri” sergisi gezildi.
“Burası İstanbulluları bir araya getirecek bir mekan”
Çocukların eğitimine katkı sağlayabilecek bir mekan açtıklarını dile getiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Mizah aslında yaşamın kendisi, yani yaşamın eleştirilmesidir. Türkiye toplumunda insanlar çok gergin, yüzleri asık kamu yöneticilerinin bir şekilde yüzlerini güldürebilmek, onları eleştirebilmek ve daha doğru bir çizgiye getirmek için var olması gereken bir şey. Çocuklarımızın burada eğitim alabileceği, öğrencilerimizin kendi geleceklerini oluşturabilecekleri atölye çalışmaları olacak. Karikatüristlerimizin sergileri, panelleri ve toplantı yapabilecekleri Kadıköylülerin hatta İstanbulluların bir araya gelebilecekleri bir mekan oluşturduk” şeklinde konuştu.
“Karikatür tabiatı itibarı ile muhaliftir”
Açılışa katılan ünlü oyuncu Müjdat Gezen ise, “Büyükşehir Belediyesi’nin de iki tane karikatür müzesi bulunuyor. Gidip gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü oralarda çok değerli şeyler var fakat fazlasıyla ihmal edilmiş. Burası yalnızca Kadıköy için değil bütün İstanbul’u ve Türkiye’yi kapsayacak bir durumda. Karikare biliyorsunuz Latince ‘hücum etme sanatı’ demektir. Karikatür ve mizah tabiatı itibarı ile muhaliftir. O yüzden buradaki karikatürlerin ve aramızda bugün olmayan karikatüristlerin orijinal eserleri bence birer sanat eseridir. Bizim Kadıköylüler buraya nasıl olsa gelirler ama Türkiye’nin diğer illerinde bulunanların da burayı mutlaka görmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kadıköy Belediye Başkanı ve oyuncu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Derneği arşivinden eserlerin sergilendiği sergi salonunu gezdi.