15 Temmuz darbe girişimi Somali, İran ve Türk konuşmacılar tarafından Zeytinburnu’nda düzenlenen "Dünya 15 Temmuz Kalkışmasını Nasıl Gördü?" isimli panelde anlatıldı.
Zeytinburnu Belediyesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı "Dünya 15 Temmuz Kalkışmasını Nasıl Gördü?" isimli panel düzenledi. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele, Yrd. Doç. Dr. Süleyman Elik, Dr. Nevzat Çelik, Babek Shahit, Ahmedei Cheıkgureı, moderatör olarak Prof. Dr. Ahmet Kavas ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panelde, 15 Temmuz’u Rusya, İran Fransa, Avrupa ve Somali’nin nasıl algıladığı ve yabancı basının olayları nasıl anlattığı konuşuldu. İran’ın en etkin olan televizyon kanalı İrib’in darbe girişimindeki yanlış haber politikaları da panelde tartışıldı. İran medyasının, Yenikapı Mitingine sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenlerin geldiği yönünde taraflı haberler servis yapması eleştirildi.
"Bir daha olacağına inanmıyoruz"
15 Temmuz darbe girişiminde Müslüman ülkelerden farklı tepkiler aldıklarını ifaden eden Somali’den konuşmacı olarak gelen Ahmedei Cheıkgureı, "Bize batılılardan değil, Müslüman ülkelerden ‘bırak Türkiye’yi karıştırmayın siz’ dediler. Bunu ifade eden batılı ülkeler değil. Müslüman hükumetleri olan bazı ülkelerin ifadeleri bunlar. Biz Türkiye için her zaman varız. Hiç bir zaman bu darbe girişimini kabul etmiyoruz. Bu olayları araştırdığımızda kesinlikle bir sistem zayıflığının olduğunu görüyoruz. Türkiye’de bu konu hakkında çok uzmanlar olduğunu biliyoruz. Bir daha olacağına inanmıyoruz. Zeytinburnu Belediyesi’ne bizi buraya konuşmacı olarak çağırdığı için teşekkür ediyorum" dedi.
"İran’da oynamanın tek bir yolu var, kamuoyunu ikna etmek"
İran’dan konuşmacı olarak gelen Babek Shahit, "Ortadoğu’da olunması ve bazı meselelerin ihmal edilmesi ile ilgili konuşacağım. Darbe girişimi haberi sosyal medyada yayılınca ilk tepkiyi İran mevcut hükumetinin dışişleri bakanından geldi. İran Milli Güvenlik Konseyi toplandı. İran Türkiye sınırı kapatılarak sınıra çok sayıda askeri güç sınır bölgesine sevk edildi. İran’ın en etkili televizyon kanalı İrib televizyonuna katılan bütün analizciler, darbe girişimini ilk başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi kurgusu olarak lanse ettiler. İran’da oynamanın tek bir yolu var, kamuoyunu ikna etmek" şeklinde konuştu.