15 Temmuz darbe girişimin 22. gününde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demican ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Taksim Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar ile bir araya geldi. Vatandaşlara seslenen başkanlar, hep birlikte, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
15 Temmuz darbe girişimin 22. gününde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gazeteci Veyis Ateş, Avni Özgürel ve Murat Bardakçı, Taksim Meydanı’nda demokrasi ve vatan nöbeti tutan on binlerce vatandaşlarla birlikte nöbet tuttu.
Taksim Meydanı’nda kurulan sahne üzerindeki 15 Temmuz Demokrasi Kürsü’sünde açılış konuşması yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan vatandaşlara hitap etti. Başkan Demircan, “Bu süreci anlamakta, algılamakta zorlanıyoruz. Ama biliyoruz ki tarih bu süreci çok iyi anlayacak ve anlatacak. Bu süreçte biliyoruz ki, halkın bütün kesimleri hangi etnik kökenden olursa olsun, hangi siyasi düşünceden olursa olsun, herkesin ortak bir iradede, ortak bir noktada vatan paydasında, bayrak paydasında ve tek millet paydasında buluştuğunu gördük. Alevi’si, Sünni’si, Kürt’ü, Türk’ü, Laz’ı, Çerkez’i, CHP’lisi, MHP’lisi, hep birlikte bu ihanet şebekesinin irademizi çalmasına suçüstü yaptı ve cevabını verdi. Enteresan bir şekilde diyebiliriz ki, ihanet tasmasını taktı. 24 saat geçmeden onları kodese göndermeyi de bildi” dedi.
“Demokrasinin ürünü olarak hizmet veriyorum”
Demokrasinin bir ürünü olarak hizmet verdiğini belirten Başkan Demircan, “Ben şahsen 3 dönem seçildim. Demokrasinin ürünü olarak hizmet veriyorum. Bugüne kadar hürriyet’ten, istiklal’den, istikbal’den bahsettim ama 15 Temmuz gecesi milletimizi bir kez daha tanıdım. İstiklal marşımızı bir kez daha anladım. Her gün okuyorum. Diyorum ki Mehmet Akif nasıl büyük bir adam. Yüz sene önce inisiyatifimiz ne ise o günden yansıtmış. Eminim ki dünyanın dört bir tarafından Türkiye’yi takip edenler Türkiye’ye gıpta ile bakıyorlar. Düşmanlarımız çatlıyor, dostlarımız da seviniyor. Çünkü burada bir numara olan halk. Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile gece meydanları doldurdu” şeklinde konuştu.
Demokrasi nöbetine katılan bütün vatandaşları selamlayan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta 15 Temmuz Demokrasi Kürsü’sünden yaptığı konuşmasında, “Türkiye’de bir 15 Temmuz süreci yaşanıyor. Eskiden Türkiye ile ilgili eski Türkiye, yeni Türkiye söylemleri çok gelişiyordu. Şimdi artık 15 Temmuz öncesi ve sonrası Türkiye olarak anılacağını düşünüyorum. Burada milletimizin tarih yazarken, önemli bir meydanı Taksim meydanını da tarihe not düşeceğini düşünüyorum. Taksim meydanı geçmişte farklı olaylar ile anılırken, millet kendi adıyla, anlamıyla Taksim meydanını farklı bir kategoride bundan sonra anılacak şekle getirdi. Bu anlamda burada bulunan tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Bu alanda bulunmamızın en önemli unsurlarından birisi olan, bizim için, vatanımız için, geleceğimizi kurtarmak için hiç tereddüt etmeden göğsünü siper eden ve hakka uğurlanan şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad etmek istiyorum. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Onlarla birlikte bir tarih yazarken, her birinin ayrı ayrı hikayesi olduğunu izlemek bizi farklı bir alame, farklı bir duyguya götürüyor. Burada aynı şekilde sizlerde duruşunuzla, söylemleriniz ve eylemleriniz ile vatana nasıl sahip çıkıldığını, nasıl bir millet olduğunuzu ortaya koyuyorsunuz” diye konuştu.
Öte yandan 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 22 gün geçmesine rağmen on binlerce vatandaş Taksim Meydanı’nda demokrasi nöbetini bu akşam da coşkulu bir şekilde sürdürüyor.