UNESCO tarafından ’Yaşayan İnsan Hazinesi’ kapsamına alınan 86 yaşındaki Sanatçı Orhan Kurt, ’Gölgenin Tasarımı’ Karagöz Tasvirleri sergisiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, UNESCO’nun ’Yaşayan İnsan Hazinesi’ olarak ilan ettiği, Karagöz üstadı Orhan Kurt’un ’Gölgenin Tasarımı’ adlı sergisine ev sahipliği yaptı. Birbirinden kıymetli eserlerin yer aldığı Karagöz tasvirleri sergisinin açılışına Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı. Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerde çeşitli sergiler açan Orhan Kurt’un yirmi bini aşkın Karagöz tasvirinden en seçkin eserlerini sergilediği geceye ilgi yoğundu.
Karagöz’ün bir neferi olduğunu belirten 86 yaşındaki Orhan Kurt, "UNESCO, Karagöz ile ilgili beni ’Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülüne layık gördü. Bugünlere gelmekten çok mutluyum, bana bu konuda yardım eden oğlum Akın’a, Kızım Didem’e ve sanat mensubu dostlarıma müteşekkirim" dedi.
"KARAGÖZ VE HACİVAT’I BU FİGÜRLER SAYESİNDE TANIDIK"
Orhan Kurt’un sergisine ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Yaşayan bir tarih hazinesi olan Orhan Kurt’u ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ben çocukluğumda Karagöz ve Hacivat’ı bu tarz figürler sayesinde tanıdım. Ama tanıdığımda bu sanat, yavaş yavaş tükenmek üzere olan bir değerdi. Orhan Kurt, gölge oyunumuzu bugünlere kadar taşıyarak bu kültürümüzü ayakta tutmayı başarmış en büyük değerlerden birdir. İnşallah o ve onun gibi sanatçılar sayesinde bu değerler yarınlara kalacaktır" ifadelerini kaydetti.
Serginin Küratörü Lütfi Şen ise, sanatçı Kurt için şunları söyledi: "Üstat Orhan Kurt, büyük bir Karagöz oynatıcısı, ’Hayali’ olmanın yanında Karagöz tasvirlerinin son dönem şaheserlerini yaşatan büyük bir sanatçıdır. Bugüne kadar 20 bini aşkın Karagöz tasvirine imza attı. Bu tasvirler, insanlık var oldukça dünyanın birçok müzesinde Türk gölge sanatı olan Karagöz’ü temsil etmeye devam edecektir."
60 yıllık sanat ömrüne 20 bini aşkın eser sığdıran Orhan Kurt’un ’Gölgenin Tasarımı’ Karagöz Tasvirleri adlı sergisi, 27 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.
’YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ’ ORHAN KURT KİMDİR?
1930 yılında İstanbul’da doğan 86 yaşındaki sanatçı Orhan Kurt, babasının memuriyeti sebebiyle Anadolu’nun birçok il ve ilçesini dolaşmıştır. Lise ve yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Kurt, Mimar Sinan Üniversitesi’nde ders vermenin yanı sıra Kültür Bakanlığı’nın açtığı özel kurslarda 40 yılı aşkın süredir yerli ve yabancı birçok öğrenci yetiştirmiştir. Aralarında Rahmetli Erdinç Demiray, Murat Huten, Alpay Ekler, Ahmet Karakman, Şinasi Çelikkol ve oğlu Akın Kurt gibi önemli Karagöz ustalarını yetiştiren sanatçı, 2008 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, Türkiye ulusal envanteri seçimlerinde UNESCO tarafından ’Yaşayan İnsan Hazinesi! olarak seçilmiştir.
Türkiye UNİMA!sının (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi) kurucu ikinci başkanı ve halen onur kurulu üyesi olan Kurt, katıldığı 40’a yakın ulusal ve uluslararası festivallerden biri olan Romanya Köstence Festivali’nde birincilik ödülüne layık görülmüştür. 1974’ten beri Kültür Bakanlığı’nın, UNİMA ve UNİMA Bursa Şubesi’nin düzenlediği kurslarda eğitim veren sanatçı, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerin kültür merkezlerinde sayısız gösteriler ve sergiler düzenlemiştir.
2015 yılında Karagöz’le ilgili bütün yapım ve teknikleri anlattığı "Karagöz’ün Kuralları" kitabını yayımlayan 86 yaşındaki sanatçı, halen Karagöz için çalışmaya devam etmektedir.