Üsküdar Kültür Sanat ve Medeniyet Dergisi’nin düzenlediği Üsküdarlı Hanım Sultanlar Güzergahı gezisi, yazar, edebiyatçı, mimar ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Üsküdar’ın tanıtımı amacıyla yapılan gezi renkli görüntülere sahne oldu.
Üsküdar Kültür Sanat ve Medeniyet Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Coşkun Yılmaz’ın organize ettiği yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. Nevmekan’da başlayan yürüyüşe aralarında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Hayati Develi, Beşir Ayvazoğlu, Tufan Buzpınar, İskender Pala, Fatih Andı gibi isimlerin de yer aldığı iş, sanat, eğitim, yazar, edebiyat, mimar ve bilim dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Yürüyüşe katılanlar restorasyonu tamamlanan tarihi mekanları yakından inceleme imkanı buldu.
Gezinin ardından bir konuşma yapan Üsküdar Kültür Sanat ve Medeniyet Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Coşkun Yılmaz, “Üsküdar Belediyesi bir dergi çıkarıyor. Adı Üsküdar ama bu dergi sadece Üsküdar’a değil, bir kültür medeniyet ve sanat dergisi. Ama sadece Üsküdar’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini değil, kadim bir medeniyet tasavvurunu ortaya koymayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda ülkemizin çok seçkin yazar, edebiyatçı, mimar ve bilim adamlarıyla birlikte bir güzergah belirleyelim, hem Üsküdar’ı tanıyalım, hem Üsküdar’ı tanıtalım istedik” dedi.
Yılmaz, “Bu doğrultuda belirlediğimiz bu güzergahın adı Üsküdarlı Hanım Sultanlar Güzergahı. Kösem Sultan’ın yaptırdığı Çinili Külliyesi’nden başlayıp Zeynep Kamil, Atik, Valide, Mihrimah Sultan Camii’ni merkeze alalım ama aslında kadim Üsküdar’ın, Osmanlı Üsküdarı’nın merkezine ve kalbine doğru bir seyahat yapmayı planladık ve işte bugün bu geziyi düzenledik. Şehir, insan, mekan bileşimini, tarihi dönüşümünü anlatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda aydınlarımızı, bilim adamlarımızı ve tarihçilerimizi Üsküdar üzerinde bir kültürel keşfi, tarih yolculuğuna, zaman, mekan ve istikbal ilişkisine davet ediyoruz” diye konuştu.