Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78’inci yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde anıldı.
Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78’inci yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) düzenlenen törenle saygıyla anıldı. YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi akademisyenlerinin "Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar" temalı müzik dinletisi sunduğu törende ayrıca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Hilmi Özkan da "Atatürk ve Bilim" konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Yıldız Kampüsü’nde düzenlenen törene Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Rektör Yardımcı Vekilleri Prof. Dr. A. Göksel Ağargün, Prof. Dr. Galip Cansever, YTÜ Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Yavuz Erişen, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Tören, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 09.05’te Rektör Şahin’in Atatürk büstüne çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törenin Oditoryum’da devam eden ikinci bölümünde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım tarihinin sadece yas olarak değil, Türk milletine gösterdiği hedeflerin neresinde olduğumuzun kontrol edileceği bir gün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"Ufku değil, ufkun çok ötesini görmek zorundayız"
Atatürk’ün ’Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi yeterli değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi gereklidir’ sözünü hatırlatan Rektör Şahin, "Büyük önder bu sözünde, günümüzde bütün ülkelerin uyguladığı stratejik yönetim ve geleceği yönetme anlayışına işaret etmiştir. Biz şu anda ufku değil, ufkun ötesini görmek zorundayız. Atatürk, bize muasır medeniyetler seviyesini işaret etti ve bu seviyeye de ilim ve fenle ulaşabileceğimizi söyledi. Yani yol haritamızı bize verdi. Biz bunların ne kadarını gerçekleştirdik ya da gerçekleştiriyoruz oturup bunun muhasebesini yapmak durumundayız" ifadelerini kullandı.
"YTÜ olarak muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için elimizi taşın altına koymalıyız"
Yıldız Teknik Üniversitesinin 100 yılı aşkın tarihi boyunca Osmanlı Devleti, Cumhuriyet’in kuruluşu ve ilk yıllarına şahitlik ettiğini aktaran Rektör Şahin, "Yıldız Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında gerçekleştirilen kalkınma hamlesinde ve Büyük Önder’in işaret ettiği hedeflere ulaşmasında önemli katkılar sağlamıştır. İnanıyorum ki bundan sonra da bu hedeflere ulaşmada daha fazla sorumluluk alacağız, elimizi daha fazla taşın altına koyacağız. Büyük Önder’in işaret ettiği hedefe ulaşmak için Yıldız ailesi olarak daha fazla gayret etmeliyiz. Bu vesileyle Büyük Önder’i bir daha saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz" şeklinde konuştu.
Rektör Şahin’in ardından YTÜ Sadıka Sabancı Kreşi öğrencileri "Atamızı Saygıyla Anıyoruz" isimli şarkıyı seslendirdi.
"Yıldızlı akademisyenler Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi"
Törende ayrıca, YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi akademisyenlerinden, Doç. Dr. Özgür Turgay, Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Özel, Öğr. Gör. Özer Özel, Öğr. Gör. Bekir Şahin Baloğlu, Öğr. Gör. Mehmet Evren Hacıoğlu, Araş. Gör. Esra Berkman ve Öğr. Gör. Levent Kaya "Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar" müzik dinletisini sundu.
Tören, Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Hilmi Özkan’ın "Mustafa Kemal ve Bilim" konulu konferansı ile sona erdi.
Davutpaşa kampüsünde düzenlenen programda, tarihi kışla önünde bir araya gelen akademik ve idari personel saat 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşunda bulundu. Törende YTÜ Rektör Yardımcısı Vekili Prof. Dr. Yücel Şahin, Atatürk büstüne çelenk bıraktı.