Bilimsel konuların seyirciye, canlı, kolay ve eğlenceli bir dille aktarıldığı, "Grand Science Slam TURKEY 2016" yarışmasının finalini Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer Yeralan kazandı.
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nce "10 dakikada bilimi anlat" sloganıyla ülke genelinde düzenlenen, "Grand Science Slam TURKEY 2016"da yarışmacılar, çalışmalarını 10 dakika içinde anlatarak, salondaki dinleyicilerden en yüksek puanı almaya çalıştı. Yarışmanın İzmir ayağını kazanan Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer Yeralan ve yüksek lisans öğrencisi Deniz Durmuş, İstanbul’daki finalde de birinci olmayı başardı. “Biraz zaman biraz entropi” isimli projeleriyle, seyircilerden en çok puanı alan Yeralan ve Durmuş, bu sonuçla Berlin seyahati kazandı. Dr. Lutz Peschke’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte araştırmacılar, konularını eğlenceli bir dille 10 dakikada anlattı ve seyircinin puanlamasıyla birinci olmaya çalıştı. Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdman, toplumda bilimsel kültürü artırmak ve ikili ilişkilerin gelişmesi için bu etkinliğin düzenlendiğini belirtti. Dr. Peschke ise “Yapılan araştırmalar, insanların bilimsel konuları anlamakta zorlandığını ortaya koyuyor. İnsanların, ‘anlamakta zorlanırız’ dediği bilimsel konuları 10 dakikada basitçe ve eğlendirerek nasıl anlatırsınız sorusundan yola çıktık” dedi. Altı ilden gelen finalistlerin arasında yer almayı başaran Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeralan ve yüksek lisans öğrencisi Deniz Durmuş, Medya Merkezi Müdürü Cenk Sönmez’in de katkılarıyla hazırladıkları, “Biraz zaman biraz entropi” isimli projeleriyle, seyircilerden en çok puanı almak için çalıştı. Yeralan ve Durmuş, 172 puanla en yakın yarışmacının 29 puan önünde yer alarak birinci olmayı başardı ve bu sonuçla Berlin seyahati kazandı.
Prof. Dr. Sencer Yeralan, şöyle konuştu:
"İnsanlar, herhangi bir konuyu anlattığınızda çabuk sıkılıyorlar. Yeni gençlik daha da öyle. Biz derslerde de 3 - 5 dakikada bir konuyu değiştiriyoruz, görsellerin çok olması, onları eğlendirmeniz gerekiyor. Ama aynı zamanda bunları yaparken de eğitmeniz lazım. Bu nedenle, bilimsel konuların herkesin anlayabileceği şekilde, kısa sürede ve sıkıcı olmadan anlatılmasını önemsediğimiz için bu etkinlikte yer aldık” diye konuştu.