İzmir’in Ödemiş ilçesinde yaşayan İsmail ve Ülkü Zerdali çifti, yıllardır atık yağları, pilleri, cam şişeleri, plastikleri toplayarak geri dönüşüme gönderiyor.
12 yıllık evli ve iki çocuk sahibi olan İsmail (50) ve Ülkü Zerdali (40) çifti, Ödemiş İnönü Mahallesi’ndeki evlerinde gösterdikleri çevre duyarlılığı ile çevreye örnek oluyor. Çift, atık yağları, pilleri, cam şişeleri, plastikleri toplayarak bu atıkları ayrıştırıyor. Hemen hemen bütün atıkları toplayan İsmail ve Ülkü Zerdali çifti, daha sonrada bu atıkları geri dönüşüme gönderiyor.
Dünyayı kurtarmış gibi hissediyor
El sanatları ile uğraştığını, oradan gelen duyarlılıkla da atıkları ayrıştırmayı sevdiğini ifade eden Ülkü Zerdali, atıkları biriktirdiğinde dünyayı kurtarmış gibi mutlu olduğunu söyledi. Zerdali, "Ben aslen tıp teknisyeniyim. Aynı zamanda el sanatları ile de ilgileniyorum. El sanatları üzerine üretimler yapıyorum. Kişisel olarak çevreye ve doğaya büyük önem veriyorum. Doğanın en iyi şekilde korunmasına ve gelecek nesillere en iyi şekilde yaşam alanlarının bırakması gerektiğine inanıyorum. Bu inancıma çocukluk yıllarımdan bu yana taşıyorum. Evlenmeden önce kendi evimde çöplerimi, atıklarımı ayrıştırarak biriktirir daha sonra da bu atıkları geri dönüşüme gönderirdim. Bu durum benim hayatımın en önemli alışkanlıkların biri oldu. Nasıl karnımı doyurmak için yemek yapacaksam aynı şekilde geleceğimiz için atıkları ayrıştırarak yaşadım. Bundan 12 yıl önce şuan eşim olan İsmail Zerdali ile evlendik. Eşimde bu konuda benim kadar duyarlıydı ve bu alışkanlığımı eşimle kurduğumuz yuvamızda birlikte sürdürmeye devam ettik. Bilge Esma ve Zeynep Gökçe isimlerinde iki evladımız bizim hayatımıza katıldı. Şimdi onlarla birlikte ailecek atıklarımızı ayrıştırmaya devam ederek hayatımızı sürdürüyoruz" dedi.
Ülkü Zerdali, şöyle devam etti:
"Evimizde ilk başta atık yağ, atık pil ve atık cam kutularımız olmak üzere atık kağıt ve atık naylon kutularımız var. Ailemizin her bireyi atıklarını bu kutulara atıyor, atıklar bu kutularımızda düzenli olarak birikiyor. Ayrıştırılmış biriken atıklarımızı kağıt, naylon gibi atıklarımızı geri dönüşüme gönderiyoruz. Atık pillerimizi ise çocuklarımızın okullarında atık pil toplama kampanyaları yapılmıştı o kampanyalara veriyoruz. Ancak biriktirdiğimiz atık yağlarımızı şuan için bir yere veremedik. Belediyelerin bir ara atık yap toplama kampanyası vardı öyle bir durum olduğunda belediyeye teslim edeceğiz şuan biriktirmeye devam ediyoruz."
"Bizim evde çöp kovası yok"
Ülkü Zerdali’nin eşi İsmail Zerdali ise eşinin çevre konusunda oldukça duyarlı bir yapıya sahip olduğunu söyledi. İsmail Zerdali, "Eşim Ülkü, çevre konusunda oldukça duyarlı bir yapıya sahip. Evlendikten sonra da atıkları ayrıştırarak biriktirme alışkanlığını sürdürmeye devam etti. Bu duyarlılığa bende katıldım. Uzun yıllardır bizim evde normal bir çöp kovası ve içerisinde her türlü çöpün olduğu bir atık göremezsiniz. Tüm atıklarımız ayrı kutularda biriktiriyor ve geri dönüşüme gidiyor. Takıldığımız tek şey ise biriktirdiğimiz atık yağlarımızı verecek yer bulamamız. Geleceğimiz için, çocuklarımız için bu duyarlılığı göstermeliyiz diye düşünüyorum. Herkese bu anlamda duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.