Çeşme Belediyesi’nin ilçedeki tarım faaliyetlerini desteklemek ve Sakız Koyununu yaşatmak için düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği’nin ikincisi, 24-25 Eylül tarihleri arasında, Ovacık Mahallesinde gerçekleşecek.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, düzenledikleri etkinliklerle yöresel değerleri ön planda tutmayı hedeflediklerini belirterek, “Bildiğiniz gibi ‘9 Durak 9 Deneyim’ adı altında ’yaşanabilir bir Çeşme’ diyerek çıktığımız etkinlik takviminde şimdi 2. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali’ni gerçekleştiriyoruz. Daha önce de dile getirdiğim gibi bu etkinliklerde ilçemizdeki yöresel değerlerimizi ön planda tutarak daha da fazla tanınmasını, bilinmesini istiyoruz. Ovacık kavunu bu yörenin en önemli değeridir. Ovacık kavunu, özelliğinden dolayı uzun süre dayanabilir. Tavana asılıp, kış aylarında da yenebildiği için yörede ’askı’ veya ’kış kavunu’ olarak bilinir. Şimdi baktığımız zaman birçok yerel ve geleneksel değer gibi Çeşme kavunu tehdit altında. Bana göre Türkiye’nin en değerli kavunu. Bu değerimize sahip çıkmamız ve diğer yöresel ürünleri korumak, sahip çıkmak biz yerel yöneticilerin görevi. Bölgemizde yetişen ve bu yöreye özgü ürünlerimize tabii ki sahip çıkacağız. Bu konuda Çeşme İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile ortak çalışmalar yapacağız. Bu yalnızca Ovacık kavunumuz için değil, diğer tarım ürünlerimiz için de geçerli” dedi.
İlk gün en iyi kavun, ikinci gün en iyi sakız koyunu seçilecek
Organik ürün cennetin Ovacık’ın sakinleri festival süresince, en güzel ve doğal ürünlerini stantlarda sergilerken, festivalin birinci günü, Çeşme’nin ünlü kavununun en güzelinin seçileceği bir yarışma düzenlenecek. İkinci gün ise ilçede yaşayan sakız koyunları yetiştiricilerinin kıyasıya mücadele edeceği Sakız Koyunu Yarışması gerçekleştirilecek. Irkının özelliklerini en iyi taşıyan "Sakız, Koyun, Koç, Dişi ve Erkek Toklu" olmak üzere dört kategorinin birinci, ikinci ve üçüncülerine ve sakız kuzularına Çeşme Belediyesince ödüller verilecek. Geçtiğimiz yıl düzenlenen 1. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği’ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da katılmış, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç tarafından omuzlarına yöresel ebani atılmıştı. Tarım üreticilerine Büyükşehir desteği veren Kocaoğlu’nun bu yılki festivale de katılması bekleniyor.