İzmir’in Aliağa ilçesindeki Çaltılıdere mahallesinde, sit alanı üzerinde kurulu olduğundan dolayı yazlık evler için alınan yıkım kararı bir ay ertelendi.
Aliağa ilçesi Çaltılıdere mahallesi Köstemkoy mevkiinde, sit alanı üzerine kurulu olduğu için bir işletme ve 14 eve yıkım kararı çıktı. Yıkım kararı, mülk sahiplerine tebliğ edildi. Verilen süre dolunca, sabah saatlerinde Aliağa Belediyesi’ne bağlı yıkım ekipleri bölgeye gönderildi. Defterdarlık ve müze yetkililerinin de geldiği çalışmalarda, güvenliği sağlamak üzere jandarma görevlileri de hazır bulundu. Bölgeye, İzmir’den takviye kuvvetler sevk edildi. Yıkım için gelen görevlilere direnen bazı vatandaşlar, ek süre talep etti. Vatandaşların şikayet ve taleplerini dinleyen İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Gürler, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz’ı arayarak bölge halkının ek süre isteğini iletti. Bunun üzerine Yılmaz, 30 günlük bir ek süre verilmesini kabul etti.
Yıkımı tek mahkeme durdurabilecek
Konuyla ilgili daha sonra bir açıklama yapan Aliağa İlçe Kaymakamı Bayram Yılmaz, yıkım kararından geri dönülmeyeceğini söyledi. Yılmaz, "Biz kaymakamlık olarak orada sadece güvenlik tedbiri amacıyla bulunuyoruz. Yıkım talebinde bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Defterdarlık ve Milli Emlak’tır. İmar yönünden kararı uygulayacak olan da Aliağa Belediyesi’dir. Vatandaşla kamu kurumları karşı karşıya gelmesin diye, tebligat ve bazı evraklardaki hataların da giderilmesi amacıyla daha ileri tarihte, uygun şartlarda bu kararın yerine getirilmesi üzerine, ilgili kurumların da mutabakatıyla böyle bir şeyi uygun gördük. Boşaltma ve yıkım işlemi bir ay sonra gerçekleşecek. Bundan geri adım atılması söz konusu değil. Ama şu anda bazı tereddütler oluştu, onları gidermek için bir ek süre verdik. SİT alanına yapılmış, imar kanununa aykırı yapılar bunlar. Bu işten vazgeçmiş değiliz, sadece bazı formalitelerin yerine getirilmesi için bu ek süreyi verdik. Oradaki mülk sahiplerinin yanı sıra kamu kurumlarına da verilmiş bir ek süredir bu. Bu sürede ancak mahkeme kararıyla idari işlem durdurulursa yıkımdan vazgeçilebilir. Yıkım talebinde bulunan kurum talebini geri çekerse veya mahkemeden yıkımın yapılamayacağına dair bir karar çıkarsa, ancak bu şekilde yıkımları durdurabiliriz” dedi.