Türkiye’de özellikle atık ilaçların toplanması çalışmalarına önemli katkılar sağlayan Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP)nin Başkanı Şule İlkkurşunlu, Türkiye’de atık ilaçların mutlaka eczacıların içerisinde olduğu bir sistemle toplanması gerektiğini söyledi.
Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP)nin Başkanı Şule İlkkurşunlu, atık ilaçların toplanması konusunda önemli bilgiler aktardı. İstanbul’da bir çalıştay düzenlendiğini ifade eden İlkkurşunlu, burada elde edilen sonuçların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na rapor olarak sunulacağını söyledi.
Atık ilaçların toplanması hakkında çıkan yönetmelikte eczanelerin adının geçmediğine dikkat çeken İlkkurşunlu, "Oysa atık ilaçların eczaneler tarafından toplanması olmazsa olmazdır. Bütün dünyada bu böyledir. Hasta kullanmadığı veya tarihi geçmiş ilaçlarını eczaneye getirir. Bu ilaçlar tersine lojistik sistemiyle eczaneden de depolama alanına, oradan da imhaya gider. Atık ilacın eczacı olmayan kişiler tarafından toplanması çok büyük sağlık sorunlarına, yanlış kullanımlara, çok büyük istismarlara yol açabilir" dedi.
ÇEKOOP’un yaptığı çalışmalarda evden toplanan ilaçların büyük bölümünün açılmamış olduğunu tespit ettiklerini belirten İlkkurşunlu, "Eğer atık ilaç toplama sisteminde eczacılar olmazsa, açılmadan atılan bu ilaçların yanlış ellerle ekonomiye sokulması, kullanıma sokulması söz konusu olabilir. Bu yüzden atık ilaçlar eczaneler kanalıyla toplanmalıdır. Toplanan atık ilaçlar eczanelerdeki kilitli kutularda durmalı, daha sonra da imhaya gönderilmelidir. Biz ÇEKOOP olarak bu sistemi yıllardır uyguluyoruz. Ve bu alanda önemli bir tecrübeye sahibiz. Yapılacak her türlü çalışmada gereken desteği vermeye hazırız" dedi.