Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümü, tarihi mekanları işlevsel hale getirmeye devam ediyor. Daha önce Basmane’den Tire’dekilere kadar birçok tarihi yapıyı yeniden tasarlayan Yaşarlı öğrenciler, bu kez komşu için harekete geçti. Yunanistan’daki tarihi pazar yeri Dimotiki Agora Kypseli, yeniden işlevlendirildi ve iç mekanı tasarlandı.
Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, tarihi pazaryeri Dimotiki Agora Kypseli’nin yeniden işlevlendirilmesi ve iç mekanın tasarlanması Atina Belediyesi ve Atina Technological Educational Institute ile işbirliği yaptı. Yrd. Doç. Dr. Ecehan Özmehmet, öğretim görevlileri Ceren Polat, Orlin Pontremoli, Haluk Tatari ve Araştırma Görevlisi Müge Sever’in yürütücülüğündeki ders kapsamında, akademisyenler ve öğrenciler Atina’ya teknik gezi yapıp proje alanını inceledi. Yrd. Doç. Dr. Özmehmet, “1935 yılında inşa edilen, Dimiotiki Agora Kypseli, 2003 yılında fonksiyonunu yitirmiş, 2005 yıllında bölge halkı ile ünlülerin seferberliği sonunda yıkımdan kurtulmuş ve Kültür Bakanlığı kararı ile restore edilerek koruma altına alınmış. 2015’te de Atina Belediyesi tarafından yapının yeniden işlevlendirilmesi için anket çalışmaları yapılmış. Biz de Belediye ve üniversite ile işbirliği yaparak öğrencilerimize, tasarımı farklı yönleriyle değerlendirebilecekleri bir bilgi birikimi oluşturmak istedik” dedi.
Yunanistan’ın Eski İzmir Başkonsolosu Theodore Tsarikis de proje kapsamında çalışan öğrencilere Yaşar Üniversitesi’nde Yunan Kültürü hakkında bir konferans verdi. Kültür merkezi, moda merkezi, sergi alanı, kütüphane, sanat galerileri gibi çeşitli konseptler seçen öğrenciler, projelerini hazırladı. Final sergisinde beğeniye sunulan projelerden seçilenler Atina Belediyesi’ne de sunuldu.