İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi nisan ayının 2. oturumunda AK Parti’li Bilal Doğan, elektrikli otobüs ihalelerinin neden iptal edildiğini sordu. Doğan’ın “ESHOT yetkililerinin Almanya ziyaretinin sebebi, Alman firmaları ihaleye katılmadığı için mi?” sorusuna Başkanvekili Aydoğan, “Biz yaparsak sağlam olur, bizde çürük iş yoktur. Neden iptal edildiğini sor ama niyet okuma” cevabını verdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi nisan ayının 2. oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan başkanlığında gerçekleşti. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, ESHOT tarafından açılan elektrikli otobüs ihalesinin ikinci kez iptal edilmesinin nedenini sordu, yerli firmaların görmezden gelindiğini öne sürdü.
“SOR AMA NİYET OKUMA”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıl öncesinden “Elektrikli otobüs alıyoruz”, “Ulaşımda devrim yapıyoruz” diye reklam yaptığını, yerli firmaların görmezden gelindiğini ve iki ihalenin de iptal edildiğini kaydetti. Doğan, “İkinci ihaleye, üç yerli firma girmesine rağmen iptal edildi. ESHOT yetkililerinin Almanya ziyaretinin sebebi, Alman firmaları ihaleye katılmadığı için mi?” diye sordu. Bunun üzerine Aydoğan “Böyle bir soruya izin vermem. İhalenin neden iptal edildiğini sor ama niyet okuma. Bunlar ayıp şeyler. İhalenin neden iptal edildiğini sorarsan hepsinin cevabını vereceğim” dedi.
“PARAMIZLA İHALE YAPAMIYORUZ”
İkinci ihalenin 30 Mart tarihinde iptal edildiğini kaydeden Doğan, “Ulaşımda devrim, elektrikli otobüslerde devrim dendi ama ne hikmetse ESHOT bu işi başaramadı. Daha önceki ihalelerdeki gibi 9 kere mi yapılacak? 9 rakamı İzmir Büyükşehir Belediyesi için uğurlu sanırım. İhaleler 9 kere yapılıyor. Diğer belediyeler hibelerle alırken biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak paramızla elektrikli otobüs ihalesi yapamıyoruz. ESHOT Genel Müdürlüğü haydi Konya’yı, Kayseri’yi, Adana’yı bıraksın, Eskişehir’deki elektrikli otobüs nasıl olmuş incelemeye gitsinler. Nasıl yapıldığını bilsinler, İzmir de bir an önce elektrikli otobüse kavuşsun. Kocaoğlu’nun ulaşımda başarısız olduğunu, yetersiz genel müdürlerle çalıştığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“GEÇ OLUR AMA İLK OLUR”
Doğan’ın sözleri üzerine Aydoğan, “10 ihale olur 11 ihale olur. Mühim olan bitmesi. Biz yaparsak sağlam olur, bizde çürük iş yoktur. İzmir son yıllarda ulaşımda çağ atladı. Gemide süzülen gemilere, yeni alınan otobüslere bakın. Ama bu izafi bir şeydir. Halkın değerlendirmesi en önemlidir ancak bütün bu konuşmalarınızda zan altında bırakacak şeyler söylemeyin” derken, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam ise Doğan’a hitaben şunları söyledi: “Eskişehir’deki otobüslerde mazot kullanılıyor mu? Bizde tamamen elektrikli olması için şartname var. Katılan firmalara bakılıyor. Eskişehir’deki elektrikli otobüslerin kapasitesi kaç kişi, teklif verenlerin kapasitesi ne kadar, fiyat farkı ne? 40 kişi taşımakla 70 kişi taşımanın arasında fark vardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi kanunlara saygılıdır, kanunları tanır. İhale bitene kadar yapılır, önünde sonunda bu elektrikli otobüsler gelir. 6 ay geç olur, 3 ay geç olur ama Türkiye’de bir ilk olur.