Ödemişli yazar ve fotoğraf sanatçısı Vedat Açıkalın’ın Çanakkale gazilerinin fotoğraflarından oluşan Çanakkale: Dün-Bugün: Savaştan Doğan Dostluk adlı sergisi İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmet binasında açıldı.
Açılışa Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Funda Erkal Ödemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Müdürü Cumhur Şener ve birçok Ödemişli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Müdürü Cumhur Şener şunları ifade etti:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Binamızda ilk olarak düzenlediğimiz kültür sanat etkilikleri çerçevesinde Ödemişli sanatçımız Vedat Açıkalın’ın “Çanakkale: Dün - Bugün: Savaştan Doğan Dostluk” sergisini açıyoruz. Tarihi tescilli binamızda yerel hizmetler verilirken aynı zamanda kültür hizmeti de verecektir. Bugün ilk örneğini görüyoruz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz.”
“30 YILLIK ÇALIŞMA”
Sanatçı Vedat Açıkalın ise, “Çanakkale dün bugün savaştan doğan dostluk” isimli fotoğraf sergim yaklaşık 25-30 yıllık bir emeğin ürünüdür. Buradaki tema bundan 101 yıl önce Çanakkale’de savaştan sonra yaşanan dostlukları anlatıyor. Birçok Çanakkale gazisini 25-30 yıl önce fotoğraflamaya çalıştım. Her iki ülkenin gazileri arasına diyaloglar kurdum. Sergi Türkiye’de üç büyük ilde uzun süre sergilendi. İstanbul’da Rahmi Koç Müzesinde, Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde ve İzmir’de Fuar Kültürparkta sergilendi. Daha sonra Avustralya’ya gittim. Orada da 5 eyaletin başkentinde sergilendi.
İkinci kez Türkiye turunu memleketim Ödemiş’ten başlamaktan çok mutluyum. Sergimizde yaklaşık 80 fotoğraf var. Fotoğraflar içerisinde örneğin 1994 yılında 108 yaşında vefat eden son Türk Çanakkale gazisi var. Yine Tanzanyalı dünyanın en son vefat eden Çanakkale gazisinin fotoğrafı var. Sergimiz 28 Mayıs’a kadar Ödemiş’te açık kalacak merak edenleri bekleriz. Sergimizi açmamıza katkı sunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.
“YEREL HİZMETLERİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Funda Erkal Ödemir ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı olarak çalışmalarımızı yerele taşıyoruz. Belediyemizin yereldeki hizmetlerini büyüterek ve güçlendirerek artırıyoruz. Bugün Ödemiş yerel hizmet şubemizde böyle bir sergi açmaktan mutluyuz. Bundan sonraki günlerde de benzer çalışmalar olacak. Vedat Açıkalın’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
Son olarak konuşan Kaymakam Celil Ateşoğlu, serginin büyün anlam taşıdığını belirtti.
“AVUSTRALYA İÇİN ÇANAKKALE SAVAŞI ÖNEMLİ”
Ateşoğlu şunları söyledi:
“Böyle bir serginin var oluşunu burada göreve başladığımda öğrendim. Çanakkale Savaşı hem bizim açımızdan hem de Avustralya açısından çok önemli bir tecrübe. Bende bakanlığımızın görevlendirmesi ile 1 ay Avustralya’da kalmıştım. Orada her yerde köylerde dahi Gelibolu anıtları ve Çanakkale müzeleri oluşturmuşlar. 1901’de bağımsızlığını kazanan Avustralya için yaşanan Çanakkale Savaşı aynı zamanda bir bağımsızlık mücadelesi olarak görülüyor. Yıllar sonra savaşta çarpışan her iki ülkenin askerlerini ve yakınlarını fotoğraflarda birleştiren Ödemişli hemşerimiz sanatçı Vedat Açıkalın’a yaptığı bu projesinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemiz ve yerel hizmetler temsilcilerimizi de teşekkür ediyoruz.”
Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılarak gezildi. Sanatçı Vedat Açıkalın katılımcılara çektiği fotoğraflar hakkında bilgiler verdi.
Açılış programı ikramlarla sona ererken serginin 28 Mayıs’a kadar Ödemiş’te açık kalacağı belirtildi.