Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, "Biz esnafımız için söylem tarzında kavga ederiz. Biz kalkıp ne masayı kırarız, ne cam çerçeve indiririz. Bunları tasvip etmemiz mümkün değil" dedi.
Belediyenin esnafa kaldırım işgalinde sınırlama getirmesiyle birlikte esnafın duruma tepki göstermesi sonucu yaşanan tartışmalar üzerine Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü basın toplantısı düzenledi.
Olayla ilgili üzüntü duyduğunu belirten Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, "Haziran ayının 14’ünde, Reisdere’de bir cenazeye gittim. Cenazeden sonra Belediye Başkanımız aradı. Şikayetler karşısında artık sessiz kalamayacağını, İnkılap Caddesi’ndeki kaldırımların işgali nedeniyle Zabıta’yı görevlendireceğini söyledi. ’Zamanlama kötü ama, madem böyle uygun gördünüz, başlayabilirsiniz’ dedik. Ardından sevgili İbrahim Karakurt beni telefonla aradı. ’Zabıtalar yerleri çiziyor, ne yapacağız?’ dediğinde, cenazeden çıktığımı ve İzmir dışına gittiğimi, cuma gününe kadar döneceğimi ve dönünce bakacağımı söyledim. ’Oturur konuşuruz, sakın bir şey yapayım demeyin, haklılığımızı haksızlığa döndürmeyin’ dedim. Ama akşam saat 11.30’da aldığım telefonda, bu tatsız olayın olduğunu öğrendim. Tasvip etmediğimi ısrarla söylüyorum. Her iki tarafın hataları vardır. Zabıtaların 20 kişilik kortej halinde çıkmalarına hiç gerek yoktu. Başkan Vekilim Cemil Derici beni aradığında, karakola gitmesini, esnaf arkadaşlarımızın herhangi bir ihtiyacı olup olmadığını öğrenmesini istedim" diye konuştu.
"KARARA İSYAN ETME NOKTASINDA DEĞİLİZ"
Olayın ardından ertesi gün Cemil Derici ile birlikte önce Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın yanına gittiklerini belirten Köfüncü, 9 meclis üyesi, zabıta müdürü ve 30 zabıta ile toplantı yapıldığını ve görüşlerini orada aktardıklarını ifade ederek, "Şiddeti tasvip etmediğimizi, üzgün olduğumuzu’ belirttik. Zabıtanın nerede hata yaptığını Belediye Başkanıma açıkladım. Zamanlamanın yanlış olduğunu anlattım. ’Alınan bir kararda isyan etme noktasında değiliz. Buraya kavga etmeye gelmedik. Kurumlar arası anlaşmayı ve bu sorunları çözmek için bir arada olduğumuzu’ söyledik. Ben belediyeye gidiyorsam, esnafımın derdi için gidiyorum. Belediye Başkanıma sorun, ’Osman geliyor, ne konuşuyor?’ ’Yakınlaşma’ ne demek? ’Yakınlaşma’ embesiller için kullanılır. Ben embesil değilim, olmadım da. Bu odanın ne kadar hakkı, hukuku varsa, onu da savunmak için Belediye Başkanımla gider konuşur, tartışırım" diye konuştu.
"ÇEŞME BÖYLE OLAYLARLA GÜNDEME GELMEMELİ"
Kendisinin kavgacı olmadığını vurgulayan Köfüncü, hizmet etmeye geldiğini, Çeşme’nin böyle olaylarla gündeme gelmemesi gerektiğini dile getirerek, "Ben giderim Belediye ile konuşurum, siz esnaf olarak kötü olmayın. Eğer bu tavır, ’Belediyeye yanaşmaysa, bize karşı yapılmış haksızlık olarak değerlendiririm. Esnaf Odası Başkanı olarak, Kaymakam’a da, Belediye’ye de, tüm kurumlara da giderim. İnsanlar bizim basiretsiz kaldığımızı düşünüyorlar. Hayır! Biz basiretsiz kalmadık. İzmir dışında olmam gerektiğinden dolayı, şanssızlık yaşadık. Bu da suskunluk olarak algılandı" ifadelerini kullandı.
"ÖNCE ESNAF OL, SONRA KARŞIMA ÇIK"
Kendisine belediyenin yanında olup esnafın yanında olmadığı yönünde iddialar duyduğunu anlatan Köfüncü, şunları söyledi:
"Hayır! Ben öyle bir şey istemedim. Belediye Başkanım, ’Bir görüş hazırlar mısın? Şikayet var’ dediğinde, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın düzenleme ile ilgili görüşlerini içeren bir yazıyı hazırlayarak kendisine teslim ettik. Sosyal medyada vatandaşımızın birisi olayı karalama kampanyasına dönüştürdü. Esnaf Odamızın esnafın yanında olmadığını iddia etti. Eğer bu şahıs, söylediklerini ispatlayamazsa, kendisini Savcılık’a şikayet ederim. Bu şahıs, iyi giden iş yerini batırmış, o da borcunu dahi ödeyemeyen, vergi borcu olan bir vatandaş. Sen önce esnaf ol, ondan sonra gel Oda’ya hesap sor. ’Seçimler olacak, sıra halka, esnafa da gelecek’ demiş. Gelirsiniz esnaf olursunuz. Ondan sonra karşıma çıkarsınız. Ben de sizi kireç kuyusuna gömerim."
"SİYASİ RANT ELDE ETMEK İSTEYENLER VAR"
Yapılan basın açıklamalarından mensubu oldukları siyasi partinin ilçe başkanının bilgisi bile olmadığını ifade eden Köfüncü, sözlerini şöyle tamamladı:
"O şahsa söylüyorum, ’Sevgili kardeşim, ben belediye büfesi işletmiyorum.’ Ama ben kavga etmeye gelmedim. Siz iyi esnaf olun, esnaf olduktan sonra, gelin bana konuşun. Tekke’deki esnafın sorununu görüştük, çözdük. Bu neden anlatılmıyor? Çünkü burada ellerini oluşturan, bu dağınıklıktan siyasi rant elde etmek isteyen 1-2 tane çakal grubu var. Ayrıca bir de linç söz konusu. Şunu da söylemek istiyorum, taş atıp kolunu saklayanlar, bu olayı kışkırtanlar şunu unutmasınlar: Çeşme bir tanedir. İkincisi yaratılıp, bize verilmeyecektir. Çeşme’nin her bölgesindekiler benim esnafım. Onlar kan ağlarken, bu insanlar ne yapıyor? Her gördüğümüz yanlışı, ilgili birimlerle defalarca konuşuyoruz. Gerektiğinde ikaz ediyoruz. Biz oraya kavga etmeye gidemeyiz. Biz esnafımız için söylem tarzında kavga ederiz. Biz kalkıp ne masayı kırarız, ne cam çerçeve indiririz. Bunları tasvip etmemiz mümkün değil."