ÇYDD İzmir Şubesi, burs verdiği gençleri ve dernek gönüllülerini AASSM’de düzenlediği etkinlikte buluşturdu. Etkinlikte ÇYDD’nin burs desteğiyle eğitimini tamamlayıp farklı mesleklerde çalışan gençlerin sahneye çıkıp duygularını anlatması ilgiyle izlendi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi, kuruluşundan bu yana eğitimlerine destek verdiği gençler ve gönüllülük esasıyla derneğe katkı koyan dostlarını buluşturduğu “Çağdaşlığın İzinde İzmir’de Buluşuyoruz” etkinliğini, 12 Kasım Cumartesi akşamı Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) İzmir Şubesi, İzmir Folklor Müzik ve Gençlik Kulübü’nün (FOMGED) katkılarıyla düzenlenen gecede, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Orhan Bursalı ve Özlem Yüzak ile tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, konuşmacı oldu. ÇYDD’nin kurucularından ve uzun bir süre genel başkanlığını yürütmüş olan 2009 yılında yitirdiğimiz Prof. Dr. Türkan Saylan, konuşmalarının yer aldığı video gösteriminde anıldı. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel de konuşmasının yer aldığı video gösteriminde, derneğin nasıl kurulduğunu, misyonunu, projelerini anlatarak, bireysel ve kurumsal bağışçıların destekleriyle yaptıkları okul, yurt ve kütüphanelerden söz etti.
"Gençlerimiz her yerdeler"
Etkinliğe katılan Genel Başkan Yardımcısı L. Nihal Kızıl Öztorun, AASSM’de yaptığı konuşmada, derneğin “Anadolu’da Kızım Var”, “Bir Işık da Siz Yakın”, “Deniz Yıldızı” gibi projelerine ve bu projelerden mezun olan gençlerin yönderlik, mentörlük çalışmalarına vurgu yaparak, “Gençlerimiz her yerdeler” dedi. ÇYDD İzmir bursiyerleri ve TOBAV İzmir Şubesi’nin müzik ziyafeti, FOMGED’in zeybek dansıyla renklenen gecenin en güzel noktasıysa, ÇYDD’nin burs desteğiyle eğitimini tamamlayıp bugün mühendis, doktor, öğretmen gibi farklı mesleklerde çalışan gençlerin, sahneye çıkıp duygularını anlattığı anlar oldu. Gençler, gecede yaptıkları konuşmalarda derneğin, okumaları ve eğitim almalarında umut olduğunu belirttiler. Derneğin sadece burs vermediğini, Soma Faciası gibi olaylarda da çok sayıda ailenin yarasına merhem olduğunu, kültürel, sanatsal, bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiğini, çağdaş bir birey olmalarını sağladığını belirterek, bu misyonu Türkiye’nin geleceğini aydınlatmak için ömürleri boyunca sürdüreceklerini söyledi.
Ülke yönetimine adaylar
ÇYDD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kaya, gecede yaptığı konuşmada, burs verdikleri ve katkı koyan gönüllü gençlerin, birlikte gerçekleştirdikleri projelerle topluma nasıl faydalı olduklarına şahit olduklarına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu süreçler aynı zamanda aydınlanmanın, çağdaşlaşmanın bir parçası oldu. Bugün Türkiye’nin dört bir yanına dağılan meslek sahibi gençlerimizle ÇYDD, sorunların değil çözümlerin peşindedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin var olması, devrimlerinin yaşatılması, kazanımlarının korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için can suyuna ihtiyacı vardır. Bu can suyu da laik, bilimsel, çağdaş eğitimdir. Bu eğitimlerden geçen ÇYDD’li gençlerimiz, ülkemizin yönetimine adaydır.”
ÇYDD’ye destek verenlerin başında gelen İzmir Eski Vali Yardımcısı ve İzmir Eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı olmak üzere devletin daha üst kademelerinde de görev alan avukat Ceyhan Demir ise ÇYDD gönüllerinin arı gibi çalıştıklarını belirterek, “Ben çevremdeki kişilere bu derneği anlattım, inandırdım, güvendirdim. Bunu hepimiz yapabiliriz. Türkiye’nin bugününe ve geleceğine gönüllü katkı koyan ÇYDD’ye başka destekçiler de bulmalıyız” dedi.
Özgürlük savaşçıları
“İzmir’e yerleşmek lazım” diyerek sözlerine başlayan gecenin konuklarından Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Bursalı, “Atatürk, kurtuluş, kuruluş ve devrimler, cumhuriyet sonra demokrasi… Cumhuriyeti yaratanların; köy enstitülerinin, öğretmenlerin, bilim ve sanat insanlarının kanatları altında bugünlere geldik. Özgürlük, insan hakları, yurttaşlık bilinci, bilim, sanat, yaratıcılık ile insanın alabildiğine her türlü yeteneğini geliştirmek için. Bütün bunlar, geçmişe baktığımız zaman, geleceğe taşımak zorunda olduğumuz kavramlar. Bunun için varız ve Çağdaş Yaşam da bunun için var. Atatürk’ün en büyük devrimi kadınları ön plana çıkarıp toplumun önüne koymasıdır. ÇYDD bunu bir kez daha gösteriyor. Bu kadınlarımız özgürlük savaşçıları. Geleceğe baktığım zaman umudumu artıran bu kadınlarımızdır” diye konuştu. ÇYDD’nin yine başta gelen destekçilerinden Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özlem Yüzak, kendisini çağdaş yaşam ailesinin bir parçası olarak gördüğünü belirterek, “Demokratik, laik Türkiye ve eğitim için canı gönülden çalışan ÇYDD ile bir arada olmak bana inanılmaz bir mutluluk veriyor, nefes alıyorum. Yaşanılan bu zor günlerde ‘Ne yapılmalı?’ sorusunun cevabında aklıma hep ÇYDD geliyor. ÇYDD, insanlara dokundu. Türkiye’nin aydınlanmasına katkı koymak için daha çok insana dokunmak zorundayız” dedi. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın ise, şunları söyledi: “Bu ülkenin geleceği, umudu, ışığı bu salondan parlayacaktır diye düşünüyorum. Yolda, sokakta, kafede her yerde sürekli ‘Ne olacak bu memleketin hali?” diye soruluyor. Bu coğrafya Şeyh Bedreddinlerin, Pir Sultan Abdalların, Dadalloğlu’nun, Nâzımların, Mustafa Kemallerin coğrafyasıdır. Bu memlekete hiçbir şey olmaz. Şarkılarımızı, türkülerimizi, şiirlerimizi, resimlerimizi inadına üretiyoruz. Yaşasın ÇYDD. Yaşasın özgür, laik, tam bağımsız Türkiye.” Gecenin sonunda ÇYDD İzmir Şubesi’nden burs alan gençler, sahnede hatıra fotoğrafı çektirdi.