İzmir’in Foça ilçesinde, Foça’nın yemek kültürü hakkında verilecek eğitimler sayesinde gençler ile yerli ve yabancı turistler bilgilendirilecek.
Uluslararası Slow Food Örgütü’nün isteği doğrultusunda ‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’ projesini hedef tayin edip hayata geçirdiklerini belirten Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, “Yeryüzü Pazarı’mızda ve ‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’mızda; daha iyi ürünü nasıl elde edebiliriz? sorusuna yanıtlar bulmak ve ‘iyi ürün, temiz gıda ve daha adil bir yaratım ilkesi doğrultusunda, Foça yemeklerini araştırmak için çalışacağız. Biyoçeşitliliği korumak amacındayız. Çevreyi kirletecek her türlü olumsuz girişime karşıyız. Bereketli olsun mutfağımız, Foça’yı çok seviyoruz, Foça için çok şeyler yapmak istiyoruz” dedi.
Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, projede kendilerine destek veren üyelere ve üreticilere, Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı, Foça Belediye Başkanı Sayın Gökhan Demirağ, Foça Kaymakamı Sayın Niyazi Ulugölge, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Foça’nın 5000 yıllık bir serüvene sahip olduğunu, geçmiş medeniyetlerin ve insanların Foça’nın değerlerini keşfederek, kendilerine miras olarak bıraktıklarını belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da, “Slow Food Zeytindalı Birliği’nin, bu süreci başlatıp bizimle birlikte çalışması; yerelde kalkınmanın ne denli önemli olduğunun, çevrenin korunmasının öneminin gösterilmesi açısından çok değerlidir. Zeytindalı Birliğimiz, sadece başlamakla yetinmedi, hep araştırdı, gelişti; Türkiye’de ilk ‘Earth Market’unvanını kazanma ve ‘Dünya 1.’si’ olma başarısını gösterdi. Bu, çok önemli bir sivil inisiyatif başarısıdır. Büyük şeyler yapmaya gerek yok, doğru şeyler yapmaya gerek var! Ve bunu da Foça bana göre çok doğru noktalarda yapıyor. Foça Zeytindalı’na ve Çevre Platformu’na gönül veren dostlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, bu tarihi mirası korumak için bizlerle birlikte yoğun bir çaba gösteriyor. Çitamız çok yükseldi. Foça’mızı daha da yükseltmek için paydaşlarımızla birlikte, akademik anlamda da doğruları yapabilmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.