Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın (GESO), vatandaşların alışverişlerini esnaftan yapmaları için başlattığı kampanyaya, ilçenin sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimden de destek geldi.
Sokak sokak dolaşarak kampanya için hazırlatılan afişleri işyerlerine asan oda yöneticilerine, Gaziemir Kent Konseyi Başkanı Savaş Kapucu da eşlik etti. Oda yöneticilerinin çalışmalarını yakından izlediklerini kaydeden Kapucu, ilçe halkına “Mahallende varsa mahallenden al” mesajını verdi.
Gaziemir’de her kurumun esnaf sanatkarın yanında olması gerektiğini belirten Savaş Kapucu, "Kent konseyi ilçe kaymakamlığı, yerel yönetim, esnaf odası, muhtarlıklar gibi 15 ayrı sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin katılımıyla çalışan önemli bir sosyal örgüt. Biz de esnaf sanatkarların yaşaması gerektiğine inanıyor ve bu çalışmaya destek veriyoruz" dedi.
SOSYAL İŞLEVLER
İlçenin AVM’ler tarafından kuşatıldığına dikkat çeken Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman Beyen, "Bu yüzden üyelerimiz önemli ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Gaziemirli esnafımızın rahatlaması için başlattığımız kampanya ile tüketicilerin üyelerimizden alışveriş yapmaya yönlendirilmesini, esnafın iş hacminin artmasını ve böylece ilçe ekonomisinin canlanmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Esnaf sanatkarların sosyal işlevler üstlendiğini de hatırlatan Beyen, üyelerin sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve kültürel hayatta da önemli işlevlere sahip olduklarını vurguladı. Esnaf ve sanatkarlara sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Beyen, “Haksız rekabet karşısında yaşam mücadelesi veren, yetersiz sermayesi nedeniyle büyüyemeyen ve kendini geliştiremeyen esnaf sanatkârların geleceği için mümkün olduğunca alışverişlerimizi yabancı sermayeli AVM’lerden değil, mahallemizin emektarı, dostumuz, akrabamız olan kendi esnafımızdan yapalım. Alışverişlerimizi kendi esnafımızdan yaparsak Gaziemir’in parası Gaziemir’de kalır, huzurlu, mutlu bir toplum tablosu oluşur” ifadelerini kullandı.
"Mahallende varsa mahallenden al" projesiyle tüketicilere mesaj verdiklerini hatırlatan Beyen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gaziemir’deki yerel esnafın, yerel tuhafiyecinin, yerel marketçinin desteklenmesi gerekmektedir. Projemiz, her gün dolup taşan yabancı sermayeli alışveriş merkezleri yerine bu kez insanları mahallesindeki esnafa yönlendirmeyi amaçlıyor.”
YERLİ YERİNE YABANCI KAZANIYOR
Küçük işletmelerden alışverişin her vatandaşın sorumluluğu olduğunu savunan GESO Başkanvekili Adem Balkaya ise AVM’lerin ucuz satmak için ithal ürün ağırlıklı malları raflarına koyduklarına dikkat çekti.
Yerli üreticilerin de gözardı edildiğini ifade eden Balkaya,şunları söyledi:
“Yerli üretim yerine yabancı ülkelerin üretimi destekleniyor, bizdeki işsizler artarken yabancı ülkelerin işsizleri iş buluyor. Ayrıca büyük mağazaların çoğu yabancı ortaklı olduğu için, ciroları, toplanan sıcak para doğrudan yurtdışına gidiyor. Eğer aynı kalitede yerlisi varsa yerli malı tercih edilmeli, alışveriş de esnaftan yapılmalı. Esnaf kazandığı parayı yine ilçede harcar, bir başka işle uğraşan vatandaşımızın refahına destek olur. Tüketiciler bu bilince sahip olmalı, ekonomimiz ve toplumsal geleceğimiz açısından esnafa destek vermelidir.”