İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına, geçen yıl dört bileşenle asil listeye giren İzmir’in Selçuk ilçesi de katıldı.
5 Temmuz itibariyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bir yılını tamamlayan Selçuk ilçesini Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’nın başkanlığında Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal, Selçuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bahadır Varvar ile Selçuk Efes Kent Belleği Koordinatörü Arkeolog Yusuf Yavaş temsil etti.
Toplantı vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, 40. UNESCO Dünya Miras Komitesi Başkanı Büyükelçi Lale Ülker, Türkiye ve dünyada kültür varlıklarının korunması alanının öncü isimlerinden olan Prof. Dr. Cevat Erder, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, Bakanlık uzmanlarından Evrim Ulusan, komite üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Aktüre ile de çeşitli görüşmeler yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, “Dünya Mirası Komite Toplantısı’nın Türkiye’de yapılması bizim için oldukça memnuniyet verici. Selçuk gibi dört bileşenle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde haklı yer edinmiş bir ilçenin temsili elbette ki çok önemlidir. Bu önemi daha da hissedilir kılmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akademik ve bakanlık nezdinde de önemli görüşmeler yapma fırsatı bulduk. Bütün bunları değerlendirdiğimizde önümüzdeki günlerde ilçemizde de bir program hazırlığı içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Dünyaya mal olmuş kentimizi daha üst noktalara taşıma arzusundayız” diye konuştu.
10-20 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen toplantıda dünya genelinde listeye kayıtlı olan bin 31 alandan 156’sının koruma raporları incelenecek. Yapılacak incelemelerin yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tehlike altındaki alanların durumu ele alınacak. Toplantıda dünya genelinde Kars’ta bulunan Ani Harabeleri’nin de içerisinde yer aldığı 29 alanın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alması tartışılacak.