İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde 8 gündür devam eden İZBAN grevi ana gündem oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yarın Ankara’da tüm tarafların aynı masa etrafında olacağı bir çözüm toplantısı yapacaklarını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında yapıldı. Mecliste Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olması nedeniyle meclis üyeliğinden istifa eden Selçuk Sert’in yerine Aydın Tülü yer aldı. Devam eden İZBAN grevi ise, mecliste tartışmalara yol açtı. Dilek ve temenniler bölümünde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Hazirandan beri geliyorum diyen bu greve önlem alınmadı ve İzmirliler mağdur edildi. İzmirliler bir haftadır çile çekmeye devam ediyor. Seferler durduğundan ötürü İZBAN’ın bir haftalık zararı 1 milyon 650 bin TL’ye yaklaşıyor. Sözleşme ile işçilerin istediği maaş farkı ise yaklaşık 600 bin lirayı buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi inisiyatif kullanıp İzmirliler daha fazla mağdur olmasın diye katkı koymasını bekliyoruz. İl Başkanımız Bülent Delican, İzmirliler mağdur olmasın diye çabalıyor. Sendikanın talepleri uzlaşılabilir nitelikte, karşılanabilir taleplerde bulunuyorlar. Neden bu sorunu çözmek istemediğinizi anlıyorum. Belediyenin 11 şirketi var. Belediyenin Metro A.Ş. hariç tüm şirketleri zarar ediyor. Bu zam onlara yansır mı diye düşünüyorsunuz. Gelin İzmirlileri daha fazla duraklarda, sokaklarda bekletmeyin. Sokaklarda kalmasın. İnisiyatif alın bu grevi bitirin” ifadelerini kullandı.
Aydoğan ve Doğan’ı diğer üyeler sakinleştirdi
Doğan’ın eleştirilerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise şunları söyledi:
“Bu iş il başkanlarının işi değil. Bizim dileğimiz grevin işçinin de işverenin de lehine mutlu şekilde sona erdirilmesi. Kendini bakanın yerine, bölge müdürünün yerine koyamaz. Sapla samanı birbirine karıştırmayın. Sayın Delican iktidar partisinin İzmir İl Başkanı ama onun il başkanlığı burada sökmez. Burası belediye meclisi. Üst düzey makamları yanına takıp ulaştırma bakanı gibi, hakem heyeti gibi davranamaz. İZBAN’ı çözmek sendika ile yönetimin anlaşmasına bağlıdır. Toplu sözleşme öyle çok çabuk bitmez. Gönül ister ki herkes 10 bin lira maaş alsın. Devletin, belediyenin verebileceği bellidir. Lütfen İZBAN’ı siyaset malzemesi yapmayalım.”
Aydoğan ve Doğan arasında hararetli tartışmalar yaşanırken, araya diğer meclis üyeleri girerek ikiliyi sakinleştirmeye çalıştı.
Delican ile görüşme krizine yanıt
Eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Doğan’ın “Grev hazirandan beri geliyorum dedi, siz ne yaptınız?” sorusuna karşılık, “Son dakikaya kadar hiçbir sendika toplu sözleşme imzalamaz. Para kayıp-kazanç işiyle grev konuşulmaz. 3 günlük zararı şu kadar hesapları nereden çıkıyor? Toplu sözleşme kanunundan doğan bir haktır. Sendika ve işveren pazarlık eder. Bugüne kadar kimse ile görüşmedim. İZBAN’da 8 yönetim kurulu üyesi var. Bizim tek başımıza bir şey yapmamız mümkün değil. Tüm gücümüzü seferber ettik, vatandaşın mağduriyetini minimuma indirmeye gayret ettik. Sayın Delican perşembe günü beni aradı. TCDD Müdürü ile sendikaya gidip görüşme yaptığını, İZBAN Genel Müdürü ile görüştüğünü ve benimle görüşmek istediğini bildirdi. ’Her saman görüşürüz ama bu konuyla ilgili görüşmem’ dedim. Pazarlıkta böyle şey olmaz. Kendi partisi adına her türlü beyanatı verebilir. O bu ifadeyi kullandığı için söylüyorum, bizim yaptığımız toplu sözleşmeyi at pazarlığına çevirmek değil, onun yaptığı at pazarlığına çevirmektir. Benim tepkim buna. Yaptığı bana göre yanlıştır. Pazarlıkta karşımdaki sendikanın elini güçlendirmeyeyim diye randevu talebini bu sebeple kabul etmedim. Sen hiç toplu sözleşme pazarlığı yaptın mı? Toplu sözleşmenin ne olduğunu bilmiyorsun. Kurallarını, nasıl işlediğini bilmiyorsun” cevabını verdi.
"İşin göbeğindeyim"
Kocaoğlu, bugün gündüz saatlerinde sendika yöneticileri ile son bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade ederek, son durum hakkında şu bilgileri verdi:
“Bugün sendikayı çağırdım, görüştük. ’Bakanı arayacağım ve TCDD Genel Başkanı, yönetim kurulu üyeleriyle ile görüşeceğim, sendikanın genel başkanı ile Ankara’da görüşeceğim’ dedim ve bakanlık ile genel müdürlükten randevu talep ettim. Ücretlerde çok ciddi bir iyileştirme söz konusu. Böyle bir sözleşmeyi bugüne kadar ne belediye ne de Türkiye Cumhuriyetinde herhangi bir devlet kurumu imzaladı. Geçen sene TCDD’nin verdiği zam yüzde 11’dir. Bu kentin yararına sustum. O konuşunca cevap vermek zorunda kaldık. En geç perşembe günü Ankara’ya gideceğiz, konuşuyoruz. Umuyorum tatlıya bağlanır. İşin göbeğindeyim. İşi çözmek için her türlü olanaklarımla uğraşıyorum. Ben evcilik oynamıyorum."
6 liralık kart değişim ücretleri
Oturumda ayrıca 6 liralık kart değişim ücretleri de gündeme geldi. Konuyla ilgili yazılı önerge veren AK Parti grubu, 1 Ocak 2017’de kullanılmaya başlayacak yeni elektronik toplu taşıma kartlarının belediye tarafından ücretsiz dağıtılmasını talep etti. Konak Kaymakamlığına bağlı Tüketici Hakem Heyetine taşınan itirazları da gündeme gelince Kocaoğlu, “Bu parayı almak durumundayız. Almadığımız takdirde ESHOT bürokratlarına zimmet çıkacak. Yeni kartlarda eskilerinden farklı özellikler var. Konu madem yargıya intikal etti, sonucuna hep beraber katlanırız. Yargı çerçevesinde bu parayı da geri öderiz” dedi.
Öte yandan Başkan Kocaoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İZBAN grevinde çözüme ilişkin çabaların tam göbeğindeyim. Hayatımda hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadım, sıkışınca topu başkasına atmadım. Bugün sendikayla görüştüm. Ardından Ankara’da tüm tarafların katılacağı acil bir toplantı talep ettim. Umarım bir an önce bu işi bitiririz. Grevin başından itibaren fedakarca çalışıp sizi işlerine, evlerine, okullarına taşıyan tüm mesai arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Bakanlık talebimize olumlu yanıt verdi. Yarın Ankara’da tüm tarafların aynı masa etrafında olacağı bir çözüm toplantısı yapacağız” dedi.