Danimarka’nın yeni büyükelçisi Svend Olling, Ankara dışındaki ilk resmi ziyaretini İzmir’e yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla bir araya gelen Olling, İzmir’in su ve katı atık yönetimi konusundaki projelerini yakından takip ettiklerini belirterek, başta bu iki alan olmak üzere kentte yatırım olanaklarını araştırdıklarını, İzmir ile ortak projeler geliştirmek istediklerini söyledi.
Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Svend Olling, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Danimarka İzmir Fahri Konsolosu Can Kubalı’nın da eşlik ettiği ziyarette Büyükelçi Olling, Türkiye’de göreve yeni başladığını ve Ankara dışındaki ilk resmi ziyaretini İzmir’e yaptığını söyledi. İzmir’e çok önem verdiklerini ve yatırım ortaklıkları geliştirmek istediklerini belirten Olling, “İzmir’in su ve katı atık yönetimi konusundaki projelerini yakından takip ediyoruz. İzmir yeşil enerjide de iddialı. Türkiye ile hükümetimiz önümüzdeki günlerde çevre ve katı yönetimi konusunda bir anlaşma imzalayacak. Bu anlaşma imzalandıktan sonra İzmir ile de bir anlaşma yaparak su ve katı atık yönetimi konusunda ortak bir çalışma gerçekleştirmek isteriz. Bunun için hazır fonlarımız var. Su ve katı atık yönetimi konusunda sizin bizden, bizim de sizden öğreneceğimiz çok şey var. Birlikte çalışmayı çok isteriz” dedi.
"Fuarları ilgiyle izliyoruz"
Danimarka ve İzmir’in birbirine benzediğini vurgulayan Büyükelçi Olling, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada yatırım yapma konusunda bir avantajımız var. Ülkenize ve özellikle İzmir’e turist olarak gelenler, yatırım olanaklarını da araştırmak istiyor, yani Türkiye’yi seviyor. Havaalanından gelirken Fuar İzmir’i gördüm. Çok beğendim. Alt yapı konusundaki gelişmeler dikkatimizi çekiyor. İzmir’de faaliyet gösteren şirketlerimiz burada olmaktan çok memnun. Biz ithalata da önem veren bir ülkeyiz. İzmir’de bizim ilgimizi çeken sektörler var. Düzenlenen fuarları ilgiyle izliyoruz. İzmir ile ülkemiz arasında işbirlikleri geliştirmek istiyoruz."
Kocaoğlu: “Biz hazırız”
Danimarka ile İzmir’de yatırım konusunda her zaman işbirliğine hazır olduklarını ve bundan mutluluk duyacaklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Yatırımcıya her zaman kapımız açık. Su yönetimi konusunda hemen çalışmaya başlayabiliriz. Katı atık konusunda da tesis kurma çalışmalarımız var. Bu konuda da işbirliği geliştirebilir, proje konusunda her zaman bilgi alışverişinde bulunabiliriz” diye konuştu. İzmir’de rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelinin büyük bir avantaj olduğuna değinen Kocaoğlu, şunları söyledi: “Özellikle kentimizde rüzgar enerjisi konusunda büyük sıçrama var. Rüzgar enerjisi teknolojisi, imalatı da gelişmeye başladı. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ESHOT ve İZSU bünyesinde güneş enerji santralleri kuracağız. Kendi enerjimizi karşılayacak projelere önem veriyoruz. Hazırladığımız stratejik plan ve yaptığımız değerlendirmelere göre İzmir; elbette sanayi, ticaret ve tarım ama esas büyümeyi turizm ve hizmet sektöründe çeşitlendirerek yapacak. Dolayısıyla turizm ve hizmet sektörlerinde de yatırım yapılabilir. İzmir 2010 yılından bu yana dünyanın en hızlı büyüyen kentleri arasında yer alıyor. Yatırımcıya her zaman kapımız açık.”