Üniversite öğrenimi için İzmir’e kayıt yaptırmaya gelen öğrenciler, yabancısı oldukları bu şehirde “İzmir Gençlere Kucak Açıyor” projesinin güleryüzlü gönüllüleri tarafından karşılandı. Genç üniversitelilerin kayıt, barınma ve ulaşım konusunda sıkıntı çekmemeleri için tüm olanaklar seferber edildi.
Üniversitelerde kayıt dönemi başlar başlamaz binlerce öğrenci farklı şehirlerde eğitimlerini sürdürebilmek için yollara düştü. Büyükşehir Belediyesi’nin “İzmir Gençlere Kucak Açıyor”un gönüllüleri ise o gençlere yol gösterebilmek, sorunlarını çözebilmek amacıyla Otogar’ın yolunu tuttu. Ve ortaya “İzmir usulü” sıcacık bir karşılama fotoğrafı çıktı.
Önce çorba, poğaça ve çay ikramı..
“İzmir Gençlere Kucak Açıyor” projesi kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Eğitim Vakfı ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ile ilçesinde kamu üniversitesi bulunan Balçova, Bornova, Buca ve Çiğli belediyelerinin desteğiyle öğrencilere kayıttan barınmaya kadar her konuda rehberlik hizmeti veriliyor. İzmir’deki üniversiteleri kazanan gençler, kente geldiklerinde hiç beklemedikleri bir şekilde karşılanarak, “İzmir’e hoş geldin” pankartlarıyla selamlanıyor. Önce çorba, poğaça ve çay ikram edilip ardından danışma masalarında akıllarına takılan tüm sorular yanıtlanıyor. Sonra da üniversitelerin kayıt merkezlerine ücretsiz servislerle ulaşmaları sağlanıyor.
“Bizi yalnız bırakmadınız”
9 Eylül Üniversitesi Fransızca öğretmenliğini kazandığı için Eskişehir’den İzmir’e kayıt yaptırmaya gelen Beste Benzer, İzmir Otogarı’nda yaşadıkları karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini söyledi. Benzer, “Hayatımda ilk defa İzmir’e geldim ve fakültemin dahi yolunu bilmiyorum. O yüzden bu uygulama bizim için büyük bir kolaylık oldu, bize yol gösterdi. Otogara vardığımız anda, beklemediğim bir manzarayla karşılaştım. Bir sürü genç ‘İzmir’e hoş geldin’ yazılı pankartlarla bizi karşılıyordu, bu durum karşısında şaşkınlığımı gizleyemedim ve ilk anda bunu anlamlandıramadım. Daha sonra bize sağlanan bu hizmeti anlattıklarında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bizi bu şehirde yalnız bırakmadığını anladım” dedi.
Bilecik’ten Ege Üniversitesi’ne kayıt yaptırmaya gelen Nurbanu Karip ise, “Bu hizmeti daha önce başka illerde görmedim. Bence çok iyi bir uygulama. Benim gibi birçok öğrenci üniversitelerine gitmek için buraya geliyor ve biz bu şehre yabancıyız. Sizin bu konuda bize destek çıkmanız çok önemli” sözleriyle yaşadığı duyguları dile getirdi.
Türkiye’ye örnek olsun
“İzmir Gençlere Kucak Açıyor” projesinde gönüllü olarak çalışan Nilüfer Ürütürk, bu projenin 7 yıldır aralıksız devam ettiğini söyledi. Kente yeni gelen insanlara bir nebze de olsa iyilik etmenin kendilerini çok mutlu ettiğini ve motivasyonlarını artırdığını belirten genç gönüllü, “Kente gelen yeni üniversiteli arkadaşlara ulaşmak için sabaha karşı 4’te otogara geldik ve burada gelen misafirlerimize sıcak çay ve çorba ikramında bulunduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gençlere kucak açıp onlara ücretsiz ulaşım, rehberlik ve yemek imkanlarını sağlamasıyla üniversiteli gençler, şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar ve bu uygulamanın tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorlar” şeklinde konuştu.
3 yıl önce karşılananlar şimdi “gönüllü” oldu
Projede yer alan yeni gönüllüler arasında, 3 yıl önce İzmir’deki üniversiteleri kazanıp İzmir’e geldiğinde gönüllü gençler tarafından karşılananlar da var. Mehmet Ülker ve İzel Aylin Çam, İzmir’e üniversite okumaya geldiklerinde bu projeyle karşılanıp, şimdi “ İzmir Gençlere Kucak Açıyor”un gönüllüsü olanlardan bazıları. Şimdinin gönüllü gençleri, o zamanki yaşadıklarını şöyle dile getiriyor; Mehmet Ülker: “İnşaat mühendisliğini kazandığımda İzmir’in yolunu tuttum ve bu proje beni karşılayarak bana rehber oldu. Daha önce böyle bir uygulamadan haberim yoktu ancak bunun Belediye güvencesi altında yapılıyor olması, hiç tereddüt etmememize sebep oldu. Böylece rahatlıkla hiç bilmediğim üniversiteme ulaşımımı sağlamış oldum. Sonra ‘bana gösterilen ilgiyi ben de yeni gelen arkadaşlarıma göstermeliyim’ dedim ve 3 senedir çalışmalarımı sürdürüyorum.”
İzel Aylin Çam: “3 yıl önce Ege Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nü kazandım ve İzmir’e ilk geldiğimde beni bu projenin gönüllüleri karşılamıştı. İlk defa bu projenin kapsamı hakkında bilgiyi televizyondan edindim. Ve 3 yıldır bu proje içerisindeyim; üniversiteye gelen kişileri ben karşılıyorum. Farklı bir şehirde yalnız kalmamaları adına onlara yol gösteren bir proje ve bunun zorluklarını yaşamış birisi olarak ben de çorbada bir tuzum olsun istedim.”