Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, yüzde 85’i dönüşüme ihtiyaç duyan ve deprem kuşağında yer alan İzmir’de kentsel dönüşüm konusunun ayrı bir önem ve aciliyet taşıdığını söyledi.
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir’deki kentsel dönüşüm konusunda önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. İzmir’de kentsel dönüşümün aciliyet taşıdığını ifade eden Nasır, "Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörler uyumlu ve birlikte çalışmalı" dedi. Türkiye’deki metropol kentlerde yıllardır süregelen siyasi nedenlerden ötürü gecekondulaşma yaşandığını ve İzmir’de halen bir master planı olmamasını en büyük eksiklik olarak gördüğünü ifade eden Nasır, "Bu yasanın uygulatılabilmesi insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafı olması gerekiyor. Sorunların çözümü için bu şekilde olmalı. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası sosyal bir proje olduğu için bulunduğu coğrafyaya göre farklı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. İzmir’de olması gereken ivme yakalanamadı. Bu yasanın verdiği yetkiyle bina yenilemeler yapılıyor. ’Eskiyi yık, yenisini yap’ sistemi uygulanıyor. ’Yık yap’ yöntemini doğru bulmuyorum. Binalar belki depreme dayanıklı olacak; ama kent beton yığını haline gelecek. Burada en büyük görev yerel yönetimlere, kısacası belediyelere düşüyor”
diye konuştu.
Kentin gelecek projeksiyonunu ortaya koyan 20, 30, hatta 50 yıllık planların olmasının önemine dikkat çeken Nasır şöyle devam etti:
“Önemli olan çözüm üretebilmek. Diğer illerde bu iş nasıl çözülüyor ona bakılmalı. Hızlı bir şekilde planların yapılması lazım. Bölgesiyle bütüncül bir yapı planlanması ve bunun büyükşehir belediyesinin kontrolünde yapılması önemli. Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu’nun dile getirdiği gibi illerin master planlarının çıkarılması zorunlu hale getirilmeli. İlk etapta bütün yetki belediyelere verilmeli. Bu konuda gerekli olan istihdam ve masraflar, Bakanlık tarafından İller Bankası aracılığıyla karşılanmalı. Bu konuyla ilgili de bir süre sınırlaması getirilmeli. 6306 sayılı yasa tek kentsel dönüşüm yasası olmalı. Eksiklikler tespit edilip, daha çabuk hayata geçirilmesi için çalışılmalı. Bunu Hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rica edeceğiz. Mühendis ve Mimarlar Odası, sivil toplum kuruluşları, Şehir Plancıları Odası, belediyeler gibi kurumları ziyaret ederek İzmir ile ilgili yaklaşımlarda ortak bir fikir birliği oluşturulması için çalışacağız. Tüm aktörlerin kent için bir araya gelip sorunların çözümü için çare bulacağı bir yapının hazırlanması lazım. İzmir, hangi tema üzerine gideceğini belirlemeli. Sanayi, ticaret, üniversite, sağlık turizmi, turizm veya bunların hepsi birden olmalı."