‘Kitap ve Hayat’ başlıklı söyleşide konuşan şair ve yazar Murathan Mungan, kitap okumanın cesaret istediğini belirterek, “Korkaklar, kitaptan uzak dururlar. Çünkü kitapların kendilerine açacağı kapılardan, çıkacakları yeni sokaklardan, yeni hayatlardan korkarlar” dedi.
Konak Belediyesi’nin Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerini İzmirlilerle buluşturan ’Kitap Kokusu’ etkinliğine bu ay şair ve yazar Murathan Mungan konuk oldu. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı için İzmir’e gelen Mungan, okuyucularıyla Konak Belediyesi’nin Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Kitap ve Hayat’ adlı söyleşide buluştu. Katılımın yoğun olduğu etkinliği aralarında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da bulunduğu çok sayıda edebiyatsever takip etti. Yaklaşık iki saat süren söyleşide Mungan, hem edebiyata hem de yaşama dair düşüncelerini paylaştı.
Edebiyatı gelişmemiş bir ülkenin zihin, düşünce ve duygu dünyasının da gelişmesinin mümkün olamayacağını dile getiren Mungan, kitap okumanın insana yeni kapılar açtığını, bu nedenle kitap okumanın en anarşist eylemlerden biri olduğunu söyledi. Kitapla insan arasına kimsenin giremeyeceğini, düşüncelere hiçbir gücün karışamayacağını belirten Mungan, "Kitaplar sadece gözle okunmaz, hayatımızla da okuruz. Korkaklar, kitaptan uzak dururlar. Çünkü kitapların kendilerine açacağı kapılardan, çıkacakları yeni sokaklardan, yeni hayatlardan korkarlar. Öyle ki kitapların kapaklarından da korkarlar" dedi.
KADINLAR DAHA KORKUSUZ
Hem Türkiye’de hem de yurt dışında kadınların daha çok kitap okuduğunu dile getiren Mungan, “Dünyanın her yerinde okurların büyük çoğunluğu kadın. Çünkü kadınlar içlerine bakmaktan, yüzleşmekten korkmuyorlar. Kadınlar daha korkusuz oldukları için daha çok okuyorlar. Hayatın onları değiştireceğini, dönüştüreceğini kabul ediyorlar. Erkeklerse toplumsal sistemde duyguları incinirse, düşünceleri derinleşirse, ruhlarında yolculuğa başlarlarsa sosyal olarak sokakta, hayatta erkekliklerini kaybedeceklerinden korkuyorlar" diye konuştu. Keyifli geçen söyleşi sonunda Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Murathan Mungan’a katılımlarından ötürü teşekkür ederek, çiçek takdim etti.