İzmir’in Ödemiş ilçesinde üretilen incir, 15 güne kadar piyasaya çıkıyor. Ödemiş’in Kaymakçı beldesinde incir üretimi ile uğraşan üreticiler, hava şartlarının incir için olumlu olduğunu belirterek, iyi bir rekolte elde etmeyi beklediklerini söyledi.

Ödemiş’in Birgi ve Kaymakçı gibi mahallelerinde incir üretimi yapan Süleyman Şahan, ağaçlardaki döllenmenin bekledikleri gibi gerçekleştiğini belirterek, bazı ağaçlarda yaş incirlerin tek tek görülmeye başlandığına dikkati çekti. Yenecek kıvamdaki yaş incirlerin 10 gün sonra piyasaya çıkacağını söyleyen Şahan, bazı üreticilerin doğal olmayan yöntemlerle erken olgunlaştırma gayretine girdiklerini, pazarlarda perakende olarak tüketicinin önüne gelen bu tür yaş incirlerin tatlanmadığını belirtti.

Kaymakçı’nın Işıklar mevkiinde 40 yıldır incir üretimi ile uğraştığını ifade eden Süleyman Şahan, “Hava şartları incir için gayet olumlu. Ovada, sulu tarım yapıldığı için son zamanlarda incir üretimi ovamızın güneyine, biraz daha dağ eteklerine kaydı. Işıklar mevkiinde yapılan incir üretimi kalitelidir. Ödemiş pazarında da Işıklar incirinin kalitesi tescillidir. 10 Ağustos gibi yaş incir (sarı lap) bundan 1 hafta sonra da kuru incir piyasaya düşer. Sezonun tüm üreticiler açısından olumlu geçmesini diliyorum” diye konuştu.