Geçen yıllarda ineklere yedirilen Ödemiş karpuzu, bu yıl pazarın hareketli olmasıyla yüzleri güldürdü.
Kısa bir süre önce açılan karpuz sezonunda Ödemiş karpuzu 75-80 kuruşluk kilo fiyatıyla üreticileri sevindirmeye devam ediyor.
Eski yıllardaki gibi yoğunluğun yaşanmadığı Ödemiş karpuz pazarında canlılık devam ederken, sezonun ardından ikinci mahsulün de yetişmesiyle pazarın uzun süre daha açık kalacağı öğrenildi.
Üreticilerin mutlu olduğu Ödemiş karpuz pazarında, alım-satım komisyonculuk yapanlarda bir hayli fiyatlardan memnun.Ödemiş karpuzunun Denizli, Afyon, İzmir, Muğla, Kütahya, Manisa, Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi çevre il ve ilçelere gittiğini söyleyen karpuzcular, fiyatlarında aynı dengede gideceğini belirtiyor.
“Ödemiş karpuzu en çok tercih edilen ürünlerden"
Komisyonculardan Mehmet Üzüm karpuz piyasasının son yılların en iyi piyasası olduğunu vurgulayarak, "Ödemiş karpuzu Türkiye’deki en önemli karpuzlardan biri. Tadı, damak zevki ile tüketicilerin tercih ettiği ürün arasında yer alıyor. Geçen yıllarda Ödemiş karpuzu tarlada kalmış ve ineklere yedirilmiştir. Hiç ama hiç parasını etmeyen ve son yıllarda üst üste darbe yiyen karpuz üreticisi bu yıl ise tam tersi bir sezon yaşıyor. Karpuz bugün 75-80 kuruş arasında satılıyor. Bu fiyat karpuz için çok güzel üreticinin yüzünü güldürüyor. Ancak Ödemiş’te maalesef eskisi gibi karpuz üretimi kalmadı. İnşallah bundan sonraki yıllarda üretim yeniden eski günlerine geri döner” dedi.
“Ödemiş karpuzu uzun zamandır böyle sezon yaşamadı”
Gürdal Davacı ise Ödemiş karpuzunun bu yıl altın dönemini yaşadığını belirterek, "Uzun zamandır böylesine bir sezon yaşamayan karpuzumuzun bugün toptan kilo fiyatı 75-80 kuruş arasında. Tezgâhta perakende satışta ise Ödemiş tezgâhlarında 1 TL 25 kuruştur. Bu fiyat karpuz üreticisine başta olmak üzere herkesi ekmek yediriyor. Ödemiş karpuz pazarı da açıldığı günden bu yana keyifli ve hareketli. Üreticilerimiz memnun, pazarcılarımız, komisyoncularımız memnun haldeler. Ödemiş karpuzu tadı ve diğer kapuzlardan farklılığı ile büyükşehirlerde en çok tercih edilen tüketilen ürünler arasında. Bugün Ödemiş pazarından İzmir ve turistlik ilçeleri olmak üzere Manisa, Denizli, Afyon, Aydın, Uşak, Kütahya, Muğla, Bodrum gibi çevre il ve ilçelere Ödemiş karpuzu gidiyor."
“Karpuz tarlaları mısır tarlası oldu”
Geçen yıllara göre Ödemiş ve bölgesinde hayvancılığın artmasıyla birlikte karpuz tarlalarının mısır tarlası olması nedeniyle üründe azalma olduğuna işaret eden Davacı, "Ama yine özellikle küçük köylerimizde üretim devam ediyor. Çok az olmasına rağmen kavun üreten köylerimiz de var. Bugün Ödemiş kavunun toptan kilo fiyatı da 1 TL 30 kuruştur. Karpuzcu esnaflarımıza ve üreticilerimize destek veren Ödemiş Belediye Başkanımız Mahmut Badem ve diğer yetkililere de teşekkür ediyoruz” dedi.