Ontan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öktem, İzmir’in akıllı şehir konseptiyle yeniden dizayn edilerek, düşük emisyon hacmine sahip, yenilenebilir enerji üreten, çevreye duyarlı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Bir basın kuruluşu tarafından İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla düzenlenen 10. Gelişen Bölgeler Zirvesi’nde kentsel dönüşüm, İzmir’deki inşaat yatırımları konuları masaya yatırıldı. Programda söz alan Ontan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öktem, İzmir’in bulunduğu coğrafya kültürel ve sosyal yapısı sayesinde oldukça önemli bir noktada olduğunu söyledi. İzmir’de iş yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ve kendilerini şanslı hissettiklerini belirten Öktem, "Firma olarak genel stratejimiz gereği geniş ve farklı kategorilerde konutlar ,alışveriş merkezi, iş merkezleri üretmek istiyoruz. İzmir’in inşaat anlamında ciddi bir potansiyeli var. Yerel ve merkezi yönetimlerin gerçekleştirdiği yatırımlarla kent daha da hızlı bir büyüme trendine girdi. Kentin yatırım açısından reel bir getirisi var. Kentimizde inşaat sektöründe son 5 yıldır istikrarlı bir büyüme var. Kentte her yıl gayrimenkul sektörü yüzde 14 -15 oranında büyüyor. İzmir yabancı yatırımcı da çekebiliyor. Bu alanda İzmir Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor" dedi.

"Eski fabrika binalarının değerlendirilmesini istiyoruz"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm adı altında yaptığı çalışmaları beğeniyle takip ettiklerini ifade eden Öktem, kentin değerli bölgelerinde çok sayıda niteliksiz yapı ve harabe durumda sanayi tesislerinin yer aldığını ifade etti. Bu binaların yıkılıp yerinde yeni yapıların yapılarak kente kazandırılması gerektiğinin altını çizen Öktem, "Bu bölgeler yeni kent merkezinde yer almaktadır. Burada harabe konumunda duran eski fabrika binaların değerlendirilmesini umuyoruz" diye konuştu.

"Güzel yapılar turist çekiyor"

İzmir açısından turizmin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Öktem, "Güzel yapıların olduğu bir İzmir’in daha fazla turist çekeceğini düşünüyorum. Bunun örneklerini dünyada birçok şehirde görüyoruz. Özel sektör olarak bizlerde şehir için değerli binalar üretmek zorundayız. Binanın etrafında dolaşan ve geçen yüzlerce insan var. Şehrimizi İstanbul ile karşılaştırdığımız zaman İstanbul’un iyi yapılaşamadığını görüyorum. İzmir’de ise son 5 yılda yapılan binaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bunların çoğu İzmirliler tarafından yapıldı. İzmir gelişmesini akıllı şehir olarak sürdürmelidir. Otobüs durağına varıncaya kadar şehri tasarım çerçevesinde ele almak gerekiyor. Akıllı şehir kapsamında ise bunun birçok örneğini görüyoruz. İzmir’de de bu anlamda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu şehirde yaşamaktan iş yapmaktan mutlu olduğumuzu ve şehrin kalkınması için elimizden geleni yapacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.

"Kentin tanıtımı için yerel yönetimlerle birlikte hareket edilmeli"

Öktem, İzmir’in tanıtımı için yerel yönetimler ile işbirliği içerisinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, bu konuda bir çalışma yapılabileceğini ifade ederken, Öktem de işbirliğine her zaman hazır olduklarını ifade etti.