TÜBİTAK 4006 Fuarı’nda öğrenciler güneş panelli kamp çantasından havalandırmalı motosiklet kaskı na kadar bir çok bilimsel konuda 56 proje sundu.
Ödemiş’in Çaylı Mahallesi’nde Çaylı Ortaokulu öğrencileri hazırladıkları bilimsel projelerini okul bahçesinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında sergiledi.
Düzenlenen fuara Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel, Kiraz İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Yazıcı, Şube Müdürü Yakup Çakır, Çaylı Ortaokulu Müdürü Ayhan Uygun, Proje Yürütücüsü Nilüfer Ayaydın, Cumhuriyet, Kaymakçı, YİBO ortaokulu öğrencileri, Çaylılılar ve veliler katıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından günün anlam ve önemini ilişkin konuşmalar yapıldı. Tüm öğretmenlerin ve 72 öğrencinin katıldığı bilim fuarında Çaylı’lı öğrenciler yaptıkları birbirinden önemli projeleri sergiledi.
Fuarda öne çıkan projeler ise güneş panelli kamp çantası, havalandırmalı motosiklet kaskı ile minia TÜBİTAK adı verilen 3 boyutlu çalışma oldu.
“72 ÖĞRENCİ, 56 PROJE SUNDU”
Çaylı’da ilk kez oluşan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na ilginin çok yüksek olduğunu belirten Proje Yürütücüsü Nilüfer Ayaydın, “Okulumuzdan 72 öğrencimizin yaptığı 56 proje katılımcılarla paylaşıldı. Çevreden ve ilçe merkezinden birçok ortaokul öğrencimiz fuarımıza katıldı. Öğrencilerimizin yaptığı projeler arasında öne çıkan projelerden bazıları ise güneş panelli kamp çantası, havalandırmalı kask ve bir öğretmenimizin de üç boyutlu minia TÜBİTAK adı verdiğimiz çalışmaydı. Öğrencilerimizin yaptığı güneş panelli kamp çantasının özelliği kampa gittiğinizde enerji bulamadığınızda bu çanta ile güneş enerjisini kullanabiliyorsunuz. Diğer proje olan havalandırmalı kask ise bölgemiz için önem arz ettiğini inanıyoruz. Bölgemizde motosiklet kullanımı çok fazla ve kask kullanımı da buna bağlı olarak çok önemli. Ancak yaşanan birçok motosiklet kazasında kask kullanımı olmadığı için ölümler yaşanmakta. Onun için bu projenin de kask kullanımına teşvik edebileceğini düşünerek önemli olduğunu söyleyebiliyoruz. Minia TÜBİTAK adı verdiğimiz diğer projemiz ise üç boyutlu bir çalışma arkeoloji. Havza, plato, dağ, ova gibi önemli coğrafik bilgiler içeriyor" diye konuştu.
“AMACIMIZ ÇOCUKLARIMIZDA ÖZ GÜVEN OLUŞTURMAK”
Amaçlarının öğrencilere üretme, proje yapma ve yaptıkları projeyi sunabilme, öz güven oluşturabilme olduğunu söyleyen Ayaydın şöyle devam etti:
“Öğrencilerimiz gayet çok iyi bir şekilde projelerini yaptılar, sundular ve öz güvenlerini oluşturdular. Projede emeği geçen öğrencilerimize, öğretmenlerimize, okul yöneticilerimize, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, katılan herkese çok teşekkür ediyoruz.”
Okul Müdürü Ayhan Uygun’da, projede emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmenlere teşekkür etti.
"ÖĞRENCİLER MEMNUN"
Oluşturulan bilim fuarı hatıra defterinde öğrenciler düşüncelerini de paylaştı. Yeni bilgiler öğrendiklerini vurgulayan öğrenciler ise oldukça memnun olduklarını belirtti. 7/A sınıfından Nazlı Güler paylaştığı notta, “Bugün benim için çok özel ve güzel bir gündü. Yeni bir tecrübe daha edindim. Bir işte bir insanın emeği olunca kendiyle gurur duyarmış, bana kendimle gurur duyurduğunuz için teşekkür ederim" derken, 6/A sınıfından Nur Öner de “Tek kelimeyle muhteşem bir gündü. Çok eğlenceli ve okulumuz için de büyük bir gündü. Çok emek verdik ve sonunda başardık. Bir sürü de yeni bilgi öğrendik. Bugünü asla unutmayacağım. Sizleri çok seviyorum" ifadelerini kullandı.