15-22 Nisan 2016 tarihleri arasında kutlanacak 40. Turizm Haftası’nın açılışı, Urla ilçesinde karnaval havası estirdi.
40. Turizm Haftası kutlamaları, bu yıl turizmin incisi Urla’da İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Jandarma Kavşağı’ndan başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ve Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek’in de katıldığı meydandaki tören ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Halk Dansları ekibi ve Urla Belediyesi Konservatuarı öğrencilerinin gösterileriyle başladı. Turizm Haftası’nın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sektörün gelişmesi için sağlıklı bir alt yapı ve çevrenin önemine değindi. Kocaoğlu, “Kentimize gelen konuklarımızın sağlıklı su kullanması gerekiyor. Sağlıklı bir kentte, çevre yatırımları tamamlanmış bir kentte konuk olması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre yatırımları konusunda Türkiye’nin değil Avrupa’nın en gelişmiş kentleriyle yarışacak durumdadır. Bu insanlar geldiği zaman ne yiyecekler? En azından iyi tarımla üretilmiş gıdaları bulmaları gerekiyor. Gıda güvencesinin sağlanması gerekiyor. Çevre yatırımları tamamlanmış, havası, suyu, toprağı temiz, temiz topraktan çıkan ürünlerle oluşturulmuş zengin mutfak kültürü ile bir coğrafya sunulması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Yarımada’da turizmin gelişmesi için bisiklet yolları, yürüyüş yolları, zeytin rotası, bağcılık rotası oluşturduk. Köy pazarları kurduk. Enginar, ot, kavun, balık festivalleri düzenliyoruz. İzmir Kuş Cenneti’ni dünya insanlığına sunmamız gerekiyor. Ulaşımınızı geliştirmeniz gerekiyor" dedi.
"PES ETMEK YOK"
Turizmi geliştirmek için yürütülecek çalışmalarda tanıtıma son derece önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Tanıtıma ciddi bütçe ayırmalıyız. Buna hem merkezi hükümetimiz, valiliğimiz ve belediyeler hem de meslek odaları ve turizmcilerin katkı koyması gerekiyor. Bizler bunu başarmak zorundayız. Elimizden gelen her türlü desteği vermek durumundayız. Bu sene, belki birkaç sene daha zorlanacağız; ama sıkıntıları en aza indirmek için elimizden gelen her türlü çabayı, her türlü fedakarlığı yapmak durumundayız. Pes etmek yok. Havlu atmak yok. Moral bozmak yok. Devamlı ileri bakacağız. Birlik ve beraberlik içinde hem turizmdeki, hem de ülkemizin başındaki dar boğazı aşacağız. Tek gücümüz birlik ve beraberliğimizdir” diye konuştu.
"EL BİRLİĞİ İLE ÇALIŞACAĞIZ"
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise yaptığı konuşmada, amaçlarının İzmir’i tüm değerleri, tüm özgün unsurlarıyla birlikte dünya milletlerine açabilmek olduğunu söyledi. Toprak, "Biz ülkemizin birliği ve bütünlüğü için, tüm sektörlerimizin dinamikleri, bakanlıklar ve merkezi yönetimlerle el birliği yaparak bu sıkıntılı günleri aşacağız. Tüm turizmcilere güveniyor, inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın eylem planında şu anda eksik olan ancak; İzmir’i daha da güçlü kılacak eksikliklerin yerine getirilmesi için el birliği ile çalışacağız. İzmir’i 165 bin yatak kapasitesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Bergama, Efes ve Selçuk’un dışında Tire, Agora ve Kemeraltı’ndaki değerlerimizin üstün evrensel değerlere yazdırılması noktasında gayret göstereceğiz” dedi.
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, turizmden yeterli şekilde yararlanabilmek için turizm bilincinin geliştirilmesi, doğanın ve çevrenin iyi korunması gerektiğini hatırlatarak, Turizm Haftası’nın Urla’dan başlamasının kendileri için çok sevindirici olduğunu söyledi. Urla’nın her kesimden her yaştan insanı mutlu edecek turizm çeşitliliğini içinde barındırdığını vurgulayan Uyar, “Bu bilinçle yerel yönetimler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle ücretsiz verdiğimiz ev pansiyonculuğu, girişimcilik kursları, kadınlar için kurduğumuz üretici kooperatifleri bunlara bir örnek” dedi. Urla Belediye Başkanı, “Nefes almaya ihtiyaç duyduğunuz zaman biz buradayız. Şehrin merkezine çok yakınız. Urla; huzurla, mutlulukla ve barışla sığınabileceğiniz bir cennet” diye konuştu.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Yürütme Kurulu Başkanı Hasip Ali Hepşen de, yaşanan bu sıkıntılı süreçte turizm sektörüne sahip çıkılmasını istedi.
Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar önce balık mezatına katıldı; ardından da Malgaca Pazarı’nda keşkek kazanlarını birlikte karıştırarak vatandaşlara keşkek ikram etti. Turizm haftası nedeniyle Urla Sanat Sokağı ve Cumhuriyet Meydanı’nda kadın üreteciler tarafından yerel ürünler ve el sanatları sergileri de açıldı.