Köylü kalkınmasının lideri olarak bilinen, Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurucusu, Gümrük ve Tekel eski bakanlarından Mahmut Türkmenoğlu, ölümünün 24. yılında Urla’nın Bademler köyünde mezarı başında anıldı.
Anma etkinliğinde konuşan Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, “Köylümüz olan Mahmut Türkmenoğlu topluma eser bırakan, iz bırakan insanlardandı. Vefatının 24. yılında kendisini özlemle anıyoruz” dedi. Katılan herkese çok teşekkür eden Mahmut Türkmenoğlu’nun eşi Filiz Türkmenoğlu, “Çok değerli bir insandı. Kendisini her zaman anıyoruz. Unutmayacağız” diye konuştu. Anma törenine Türkmenoğlu’nun ailesinin yanı sıra Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri, çalışanlar, sevenleri ve çok sayıda Bademler köyü halkı katıldı. Anma, Türkmenoğlu’nun mezarına karanfiller bırakılmasıyla son buldu.
Mahmut Türkmenoğlu kimdir?
1932 yılında Urla-Bademler köyünde doğdu. İlkokulu Bademler köyünde, ortaokul ve liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde dışarıdan sınavlara girerek bitirdikten sonra 1961 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda görev yaptığı yıllarda İzmir’de birçok sanayi tesisinin kurulmasına katkıda bulundu. 1965 yılında CHP’ye üye oldu ve 1968 yılında Konak İlçesi İl Genel Meclisi Üyesi oldu. 1971 yılında İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 1973 yılı seçimlerinde İzmir’den liste başı olarak milletvekili seçildi. 1974 yılında Gümrük ve Tekel Bakanlığı yaptı. 1975-1976 yıllarında CHP Parti Meclisi Üyeliği yaptı. 1977 seçimlerinde tekrar liste başı olarak İzmir’den milletvekili seçildi. TBMM komisyonlarında başkan ve üye olarak görev yaptı. 12 Eylül harekatından sonra Bademler köyüne döndü. Orada kooperatifçilik ve köy kalkınması çalışmalarını tamamladı.1983’te SODEP’e daha sonra da SHP’ye üye oldu.1988-1990 yıllarında SHP Parti Meclis üyeliği yaptı.