İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, "Bir esnaf penceresinden bakarak söylüyorum; Alaçatı Ot Festivali on gün devam etse bizim esnafımız ihya olurdu" dedi.
Alaçatı Ot Festivali ve Turizm Haftası açılışı nedeniyle bir hafta içinde iki kez Çeşme ilçesini ziyaret eden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Çeşme’nin Türkiye’nin ve dünyanın göz bebeği olduğunu vurguladı. Alaçatı Ot Festivali’ni esnafa katkı sağladığını ifade eden Mutlu, "Bir esnaf penceresinden bakarak söylüyorum; Alaçatı Ot Festivali on gün devam etse, bizim esnafımız ihya olurdu" dedi.
Turizmden Sorumlu Komisyon Başkanı’nın Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü olduğunu ifade eden Zekeriya Mutlu, "Turizmi ona emanet ettik. Bütün sorunlarda olduğu gibi turizm sorununda da üzerimize ne düşerse yapmaya çalışıyoruz. Turist bir bölgeye uçaktan ayağını attığı andan itibaren bizimledir. Ulaşım deseniz, taksiye binecek, akşam konaklayacak, bizimle, yemek yiyecek, bizimle alakalı, çocuklarına ya da sevdiklerine hediye alacak, bizimle alakalı. O zaman bizim, oturup başımızı ellerimizin arasına alıp, ’Dünyanın gözünü diktiği turizm sektöründe biz ne yapabiliriz de buradan fazla pay alabiliriz’ diye birbirimizle kucaklaşarak, birbirimizle destekleşerek fikir jimnastiği yapmamız gerekiyor. ’Siz ne düşünüyorsunuz?’ diyerek, farklı düşüncelerden bir çiçek ortaya çıkararak, bir güzel fikir ortaya çıkararak en güzeli bulmamız gerekir" şeklinde konuştu.
"ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Turistik yörelerde esnafın çalışma süresinin kısalığına dikkat çeken Mutlu, şöyle devam etti:
"Ya 9 ayı tolere ederek 12 ayı kurtaracak düşünceler ortaya çıkarmalıyız ya da bunu 12 aya yayarak, turizmi çeşitlendirerek, sadece deniz, kum değil, inanç, kültür, tarih, gastronomi gibi konularda da etkinlik yaparak turizmi 12 aya yaymamız gerekir. Bazı ülkelerin turizm geliri, bizim bütçemizden daha fazla. Turizm olarak esnafın yapabilecekleri var, yapamayacakları var. Biz, en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Buna rağmen eksiklerimiz vardır. Bu noksanlarımızı giderebilmek için eğitim yapıyoruz. Örneğin, ulaşımda ne yapabiliriz diye araştırıyoruz. Çeşme’de ulaşımda sorun var; yaz sezonunda ulaşıma yetişemiyoruz. Fiyatlarda sorun var, ’Çeşme’de bir pide yedik. Şu kadar ödedik’ diye haberler gazetelerde çıktığı zaman çok üzülüyorum. Arkadaşlarıma araştırmalarını söylüyorum. Bakıyorlar, gerçeği yansıtmadığını görüyorlar, ama herkesin gözü Çeşme’de olduğu için söylüyorlar. Onun için bu sorunları gidermek adına, daha iyisini yapabilmek adına, kendimize çeki düzen vererek, daha iyisini, daha güzelini yapıp, ülkemizin hak ettiği duruma gelmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."