Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen 'Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' kapsamında Diyarbakır’da seminer düzenlendi. Toplantıya Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, çok sayıda subay, astsubay ve davetli katıldı. Projeyi tanıtan video gösteriminin ardında konuşan Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Hasan Ceyhun Keleş, kadına yönelik şiddetin toplumsal yaşamın her aşamasında olduğunu belirti. Keleş, "Şiddet, kadının toplumsal yaşama aktif katılımını önlemekte, sosyal ve ekonomik kalkınmanın önünde engel oluşturmaktadır. Kadın-erkek eşitsizliğine yol açmaktadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi sağlıklı bir toplum yapısına ulaşma hedefimize büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Kadının kendini güvende hissetrmesi ve şiddet görme korkusunun ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Keleş, "Bu Jandarma olarak bizim en önemli görevimizdir. Kadına yönelik şiddet toplumun bütün kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesiyle önlenebilecek çok önemli ve çok boyutlu bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Her ne şekilde ve hangi nedenle gerçekleşirse gerçekleşsin kadına yönelik şiddet kabul edilemez." şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR'DA KADINLARIN YÜZDE 13.8'İ OKUMA YAZMA BİLMİYOR

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da, kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde farklı görünümleriyle sürdüğünü, bu konuda daha duyarlı bireyler yetiştirmek adına birçok kurum ve kuruluşun işbirliği içerisinde yürüttüğü çalışmalar olduğunu söyledi. Diyarbakır nüfusunun yüzde 49.6’sının kadın olduğunu belirten Aksoy, "Kadın nüfusunun yüzde 13.8’nin okuma-yazma bilmediği bir il Diyarbakır. Medeni durumlarına baktığımızda 15 yaş üstü kadınlarımızın toplam nüfus içerisindeki sayısı 519 bin 636'dir. Bu nüfusumuzun yaklaşık yüzde 57’si evli gözükmektedir. Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadınımıza 'kocandır sever de döver de' denirdi, nasihat edilerek gönderilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor. Müracaatı neyse alınıyor ve gereği yapılıyor." dedi.