40 yaş altındaki her 100 kadından birini etkileyen erken menopoz hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Memorial Diyarbakır Hastanesi'nde görevli Dr. Mehmet Özgür Demirel, kadınların düzensiz adetlerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Erken menopoz nedeni ile kadınlık hormonlarının koruyucu etkilerinin ortadan kalkmasıyla cinsel birleşmede önemli sorunların ortaya çıktığını kaydeden Dr. Demirel, erken menopoz hastalığı yaşayanlara, normal yolla gebe kalmalarının çok zor olması nedeni ile tüp bebek önerildiğini belirtti.

Dr. Demirel, "Menopoz kelime anlamı itibari ile adetten kesilme olarak tanımlanmaktadır. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetten kesilme durumudur. Her 100 kadından birini etkilemektedir. En sık belirti, adetlerde meydana gelen düzensizliktir. Bunun yanında kısırlık, depresyon, çarpıntı, halsizlik gibi diğer bulgularla da hekime başvurabilmektedirler. Erken menopoza neden olan en sık sebepler arasında otoimmün hastalıklar, cerrahi olarak yumurtalıkların alınması veya zedelenmesi, aile öyküsü, kullanılan bazı kanser ilaçları ve yaşam tarzı yer almaktadır. Yaşam tarzı derken özellikle sigara ve alkol kullanımı, uyuşturucu içerikli ilaçların kullanımından söz edilmektedir" dedi.

"ÖSTROJEN HORMONU KADIN İÇİN HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR"

Erken menopoz tedavisinin, kişinin çocuk isteyip istememesine göre değişiklik gösterdiğini anlatan Dr. Demirel, "Çocuk isteyen çiftler için en uygun tedavi seçeneği tüp bebek iken, doğurganlık süresini tamamlamış kişilerde amaç eksik olan hormonların yerine konması olan hormon deplasman tedavisidir. Amaç, hastadaki şikayetler ve hormon eksikliğine bağlı gözlenebilecek hastalıkları engellemektir.

En sık bilinen kadınlık hormonu olan östrojen, vücutta birçok dokuya etki etmektedir. Özellikle vajina mukozasında destek dokuların devamlılığı ve kayganlığı sağlayan sıvıların salgılanması gibi çok önemli rollere sahiptir. Erken menopozdaki hastaların yaşını dikkate alırsak hala cinsel olarak aktif dönemde oldukları için eksilen hormon nedeni ile kuruluk ve darlık gelişeceğinden ağrı nedeni ile cinsellikten uzaklaşabilmektedir. Ayrıca östrojen kalp damar sağlığında, kemik yapımında, cildin nemli ve gergin kalmasında, kalın barsak kanserine karşı koruyucu etkisi nedeni ile eksikliğinin yerine konması ile kadının geri kalan yaşamında daha konforlu yaşamasını sağlayacaktır. Ayrıca tedavi sonrası bağlı ateş basması, huzursuzluk gibi şikayetler de ortadan kalkacağı için kişinin yaşam kalitesi önemli oranda artacaktır" diye konuştu.