Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan Kaya, kadının ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı sürdürmesinin mümkün olmadığına inandıklarını söyledi.

Aktif Eğitim Sen Kayseri Şubesi Kadın Kolları kadın üyeleriyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Sendikanın Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan Kaya’nın açılış konuşmasıyla başlayan programa ilgi yoğundu. Ayhan Kaya, konuşmasında şunları söyledi; “Bizler kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığına inanıyoruz. Her yıl 8 Mart tarihi insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart'ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkân olarak görüyoruz.” “Kadın annedir, eştir, öğretmendir. Ancak bütün bu rollerinin ötesinde, duyguları, düşünceleri, ümitleri, hayalleriyle kadın, sosyal bir bireydir” diyen Kaya, kadının yok sayıldığı, çıkarıldığı bir toplumun; toplum vasfını taşımayan basit bir kalabalıktan ibaret olduğunu ayrıca kadınları toplumu ileri götüren sosyal dinamiğin temel kaynağı olduğunu vurguladı.

programa konuşmacı olarak davet edilen Eğitimci – Yazar Abdülkadir Şahin, kadının tarihi sürecini ilk insan Adem-Havva’dan örneklerle açıkladı. İslam gelmeden kadına değer verilmediğini belirten Şahin, karanlığı görmeden aydınlığın kıymetinin bilinmediğini ifade etti. Şahin, saadet asrı öncesi durumu şu cümlelerle anlattı; “Câhiliyye dönemi Arap toplumunda, genellikle bütün tarihçilerin kabul ettiği üzere kadının hiçbir değeri yoktu. Öyle ki kadın olmak utanç verici bir durumdu. Bu yüzden kız çocukları diri diri toprağa gömülüyorlardı. Kadının miras hakkı yoktu. Kısaca kadın, erkeğin kölesinden başka bir şey değildi. Kur'an'dan anladığımıza göre, müşrik Araplar kendi zihinlerinde düşük ve değersiz saydıkları kızları Allah'a lâyık görüyorlar, beğenip hoşlandıkları erkekleri ise kendilerine izâfe ediyorlardı” dedi. Kur’an’ın tüm bu cahiliye adetlerini kaldırdığını belirten yazar, boşanma ile ilgili Ayetlerde, kadınların haklarını koruma noktasında müminlere Allah'tan korkmalarını emrettiğini ifade etti.

Programdan sonra kokteyl ve ikramlar eşliğinde neşeli sohbetlerin olduğu program sonunda Aktif Eğitim Sendikası Kadın Kolları Başkanı Hülya Bolluk üyelere çeşitli hediyeler takdim ett.