Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği Başkanı Ülkü Tolunay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan’ın ‘hayır’ açıklamasına sert tepki gösterdi.

Bakanlığın, toplumun bakıma muhtaç, dezavantajlı gruplarına hizmet görevini üstlenmiş bir bakanlık olduğunu vurgulayan Bakan Gürcan’ın “Bu anlamda hayır ve dua bakanlığıdır aslında” şeklindeki talihsiz açıklamasının ne bakanlığın kuruluş misyonu ne de vizyonu ile bağdaşmadığını ifade eden Tolunay, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hayır ve dua için kurulmadığı gibi hayır ve dua ile de yönetilmez. Bilindiği üzere; Bakanlık, ülkemizin de altında imzası olan uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasalarla tanımlanmış görev ve sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür.” diye konuştu.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri Kezbannur Aksu, Dilek Nur Bal, Kübra Özbiçer Büyükikiz ve Sinem Tanrısınatapan ile birlikte açıklama yapan Tolunay, bakanlığın temel hedefinin; ulusal mevzuata ve imzalanan uluslararası sözleşmelere uygun şekilde kadın-erkek eşitliğini sağlamak, eşitlik sağlanıncaya kadar özel önlemler almak olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca kadına yönelik şiddetin, insana yönelik şiddet olduğunun bilinci ile hareket edip, bu tür şiddet vakalarını yakından takip etmek ve kadına yönelik erkek şiddetini bir an önce sonlandıracak politikalar geliştirmesi gereken bakanlığın işin duaya ve hayra bırakmasını vahim olarak değerlendiren Tolunay, şunları söyledi: “Sayın Bakan kendini yüce bir makama yerleştirerek, laik cumhuriyetin özgür ve eşit kadınlarını dezavantajlı ve muhtaç ilan ederek, yerine getirmekle mükellef oldukları görevleri bir hayırmış ve lütuf dağıtıyormuş gibi göstererek kadınların vatandaşlık haklarını yok saymaktadır. Sayın Bakan tarafından yapılmış olan bu talihsiz açıklamanın kadınlara yönelik şiddeti sonlandırmaya yardımcı, kadını birey olarak kabul eden, kadının özgür ve eşitliğine vurgu yapan bir açıklama ile bir an önce düzeltmesini ve kadınlardan özür dilemesini bekliyoruz.

Kadınlar için yapılacak her türlü hizmetin hayır ve lütuf değil bir görev olduğunu aktaran Tolunay, “İnsanlık tarihinin acı deneyimlerinden süzülerek gelen evrensel hukuk ilkelerinin bir gereğidir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi; ne kadının börek yapabilmesi, ne hayır, ne de dua ile mümkündür. Kadına yönelik şiddet sivil toplum hareketleri ile bir yere kadar engellenebilmektedir. Kadına yönelik şiddetin tam ve etkin devlet ve hükümet politikaları ile önlenebileceği yönündeki toplumsal ve sosyal seferberlik çağrımızı yineliyoruz.”